Hlavní obsah

Rusko odvolalo vrchního velitele námořnictva, píší ruské zdroje

Foto: Ministerstvo obrany Ruské federace

Odvolaný admirál Jevmenov na nedatovaném snímku.

Reklama

Ačkoliv je Jevmenov na webu ruského ministerstva obrany stále veden jako vrchní velitel námořních sil, na svůj post se už nevrátí, píše Fontanka, podle které bylo rozhodnutí už komunikováno na nejvyšších úrovních armády.

Článek

Moskva odvolala vrchního velitele ruského námořnictva Nikolaje Jevmenova, uvádí ruské servery Izvestija a Fontanka s odvoláním na své zdroje. Na jeho místo podle nich už nastoupil admirál Alexandr Moisejev, který velel Severní flotile a nyní má titul prozatímního vrchního velitele.

Ruská armáda se ke změnám ve velení zatím oficiálně nevyjádřila.

Jevmenov stál v čele ruského námořnictva od roku 2019.

Moisejev od června 2018 necelý rok velel ruské Černomořské flotile, než byl v květnu 2019 převelen do čela Severní flotily.

Změna může přímo souviset s neúspěchy ruského námořnictva v Černém moři od začátku invaze vojsk Moskvy na Ukrajinu.

Jak Seznam Zprávy nedávno zrekonstruovaly, i když proti Rusům v Černém moři prakticky nestojí žádné nepřátelské námořnictvo, ani zdaleka si v jeho vodách nemohou dělat, co by chtěli.

Zprávy o zasažených nebo rovnou potopených lodích se v posledních měsících objevují pravidelně. Zatím nejhorším zásahem bylo potopení křižníku Moskva v dubnu 2022, poslední „zářez“ si Ukrajina připsala 14. února, kdy šla po útoku námořních dronů ke dnu výsadková loď Cezar Kunikov.

Podrobně

Jak cenná jsou plavidla, která dosud Kyjev zničil? Kolik jich má Moskva ještě v záloze a kolik z již zasažených už zřejmě nepůjde opravit?

Bez zajímavosti není ani procentuální podíl škod na Černomořské flotile co do maximálního výtlaku. Z něj – aniž by byla zahrnuta nepotvrzená poškození – vyplývá, že poškozena či zničena byla čtvrtina výtlaku.

Propočet Seznam Zpráv je v souladu s ukrajinskými a západními odhady. Například tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov řekl, že k prosinci 2023 bylo zničeno asi 20 procent ruské flotily. Britské ministerstvo obrany v prosinci mluvilo rovněž o 20 procentech. V půlce února Ukrajina oznámila zničení třetiny flotily.

Připomeňme, že Kreml nemůže zničené a poškozené lodě jednoduše nahradit z jiných flotil, protože už od jara 2022 Turecko nepouští válečné lodě skrze Bosporskou úžinu.

Foto: Seznam Zprávy

Takhle vypadá přehled škod.

Reklama

Doporučované