Hlavní obsah

Další ruská smršť poškodila elektrárny na severu a ve středu Ukrajiny

Foto: Maxar Technologies via AP, ČTK

Tento satelitní snímek, který poskytla společnost Maxar Technologies, ukazuje škody na kyjevské elektrárně po ruských úderech na Ukrajinu v minulém týdnu. Snímek byl zveřejněn 12. října.

Reklama

aktualizováno •

Ostřelování, výbuchy a hromadné výpadky elektřiny jsou dále hlášeny ze Lvovské, Chmelnycké, Vinnycké a Rivnenské oblasti, tedy ze západu Ukrajiny.

Článek

Rusko opět útočí na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, informovala v pondělí odpoledne na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. Na sociálních sítích hlásí ostřelování, výbuchy a hromadné výpadky elektřiny zdroje ze Lvovské, Chmelnycké, Vinnycké a Rivnenské oblasti, tedy ze západu Ukrajiny.

Společnost Ukrenergo, provozovatel elektrické přenosové soustavy na Ukrajině, souběžně oznámila, že v důsledku ruského útoku byla poškozena energetická zařízení na severu a ve středu Ukrajiny.

Společnost doplnila, že nevylučuje zavedení průběžných výpadků proudu v zasažených oblastech. „Nevylučujeme možnost zavedení harmonogramů havarijních odstávek. Proto je důležité celorepublikově dodržovat režim šetrného odběru elektřiny, zejména ve večerních hodinách,“ zdůraznila Ukrenergo.

BBC odhaduje, že aktuální útok je co do rozsahu srovnatelný s úderem z 10. října, který byl podle ruského prezidenta Vladimira Putina reakcí na exploze na Kerčském mostě. Po tomto úderu ruský vůdce prohlásil, že další masivní útoky na Ukrajinu teď už nejsou třeba. A že většina určených cílů byla podle něj zasažena. Doplnil také, že jeho cílem není Ukrajinu zcela zničit.

O pár dní později je všechno jinak.

Fotografie z dnešního Kyjeva:

+8

Ukrajinské úřady už ráno hlásily, že Rusko podniklo vzdušné údery na Kyjev a některé další ukrajinské regiony na severu nebo jihovýchodě země. Z Kyjeva jsou hlášeni tři mrtví, o třech obětech informovaly rovněž úřady v Sumské oblasti.

„Ráno v 5:20 (4:20 SELČ) zasáhly tři ruské rakety objekt civilní infrastruktury. Zemřeli nejméně tři lidé. Devět osob je zraněno. Pod troskami jsou stále lidé,“ napsal na sociální síti šéf sumské oblastní správy Dmytro Žyvyckyj.

Žyvyckyj doplnil, že Rusko vypálilo na Sumy tři rakety, které zasáhly civilní infrastrukturu v okrese Romensky. Víc než patnáct set lidí v této oblasti zůstává bez elektřiny.

Kontext

Putinovské Rusko po sérii neúspěchů při své agresi vůči Ukrajině znovu sáhlo k masivnímu útoku proti civilní infrastruktuře. Rakety zasáhly nejméně 11 důležitých objektů.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal už dříve uvedl, že ruské síly ráno udeřily ze vzduchu na klíčovou infrastrukturu ve třech ukrajinských regionech – v Kyjevě, Dněpropetrovské a Sumské oblasti.

Stovky obcí podle něj zůstaly bez elektřiny.

V Kyjevě podle tamních úřadů útočily ruské drony, které při zásahu cíle vybuchnou, a zasáhly kromě energetických objektů také obytný dům. Právě v něm zemřeli tři lidé. Městem zněly výbuchy i střelba, když se bezpečnostní síly snažily útočící bezpilotní letouny sestřelit pomocí automatických zbraní, napsala agentura Reuters.

Reklama

Doporučované