Hlavní obsah

Rusko praktikuje „Strategii anakondy“, pro Ukrajinu může být kritická

Foto: MagicGeorge, Shutterstock.com

Charkov po odražení ruské ofenzivy. Snímek z Ukrajiny ze 17. května 2022.

Reklama

Ruská armáda se snaží na Ukrajině praktikovat „Strategii anakondy“, která je známá již z dob Americké občanské války. Putinova armáda chce ukrajinská území obklíčit ze všech stran a následně je pomyslně „přiškrtit“.

Článek

V podcastu The Pioneer Briefing německého novináře Gabora Steingarta promluvila o Strategii anakondy bývalá stratéžka NATO Stefanie Babstová. Ruská armáda se podle ní snaží dobývaná území obklíčit a postupně škrtit. Odřezávat přístup ke klíčové infrastruktuře, zásobování a podobně.

„Rusové zaútočili na Ukrajinu ze tří stran a teď se snaží nejen zdecimovat ukrajinskou armádu vojensky, ale také jí ekonomickými prostředky odstřihnout zásobovací linky. Dobře je to vidět na jihu v Azovském a Černém moři. Tři přístavy už (Rusové) zabrali. Poslední zbývající volný přístav Oděsa je pod palbou,“ poukázala Babstová.

Ukrajinské přístavy v Černém moři jsou pod blokádou už od 24. února, kdy Rusko zahájilo invazi. V napadené zemi je okolo 20 milionů tun obilí, které Kyjev v důsledku blokády nemůže vyvézt.

Dodávky pšenice z Ruska a Ukrajiny přitom před válkou představovaly téměř 30 procent světového obchodu. Ukrajina je zároveň čtvrtý největší exportér kukuřice a pátý největší vývozce pšenice na světě. Nemožnost obilí vyvážet přispívá k narůstající globální potravinové krizi.

Putinovu bojovou strategii popisuje expertka následovně: „Rusko chce z Ukrajiny udělat stát bez přístupu k moři a bez velmi důležité průmyslové základny na Donbasu,“ řekla.

V souvislosti s válkou na Ukrajině mluvil o Strategii anakondy i expert na konflikty a bezpečnost z londýnské King's College Chris Tuck.

„Pokračujete v protahování konfliktu, obkličujete další města, kde můžete, vyvíjíte tlak na města a berete, co můžete… V podstatě se snažíte Ukrajincům demonstrovat, že vytrvat ve válce jim přinese jen horší výsledek, takže bude lepší přestat dřív než později“, řekl pro Sky News.

Ruské armádě se nicméně na Ukrajině nedaří tak, jak si původně Moskva představovala, informují zpravodajské služby i ukrajinský generální štáb již několik týdnů.

Nejhorší jsou momentálně boje na Donbasu, kde se nyní svádějí nejtvrdší boje o město Severodoněck.

„Situace v Donbasu je krajně komplikovaná. Prakticky všechny síly, které ještě zbývaly ruské armádě, tam vrhly do útoku. Lyman, Popasna, Severodoněck, Slovjansk – tam okupanti chtějí vše zničit,“ prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělním nočním projevu na sociálních sítích.

Strategii anakondy byla poprvé využita v Americké občanské válce. Díky obklíčení na moři i kolem proudu řeky Mississippi se podařilo armádě Unie porazit vojáky Konfederace, uvádí německý server Focus.

Reklama

Doporučované