Hlavní obsah

Rusko se vrací k obilné dohodě. Kyjev prý slíbil klid v přístavech

Foto: Ievgen Postovyk, Shutterstock.com

Překládka obilných produktů na nákladní loď v kotvišti v Oděse (ilustrační foto).

Reklama

Ruská státem řízená agentura TASS uvedla, že se Ukrajina písemně zaručila, že bude humanitární koridor využívat výhradně pro vývoz zemědělských produktů a nikoliv pro vojenské akce proti Moskvě.

Článek

Rusko se vrací k účasti na dohodě o dodávkách obilí poté, co od Ukrajiny obdrželo písemné záruky, že humanitární koridor vytvořený pro nákladní lodě nebude využívat k bojům proti Moskvě. Na základě informací ruského ministerstva obrany o tom ve středu informovala ruská státní tisková agentura TASS.

Moskva v sobotu oznámila, že od dohody, kterou v červenci za účasti Turecka zprostředkovala OSN, odstupuje. Učinila tak v reakci na útok na ruskou Černomořskou flotilu v krymském přístavu Sevastopol.

Přístav vzala útokem s nejvyšší pravděpodobností ukrajinská vzdušná i vodní autonomní technika. Podle oficiálního prohlášení Kremlu na přístav zaútočilo osm bezpilotních letadel a sedm bezpilotních povrchových plavidel. Škody přiznal Kreml jen minimální, analýza dostupných záběrů však ukazuje, že útoky zasáhly nejméně dvě ruské lodě.

Analýza

Rozsah škod sobotního útoku na ruské lodě v Sevastopolu zatím zůstává v mlze. Už teď je ale jasné, že se akce silně zapíše do historie námořního válečnictví – plovoucí drony se stávají její nedílnou součástí.

Později ještě Moskva dodala, že drony údajně „zneužily bezpečné zóny obilného koridoru“, nebo je dokonce možná vypustila civilní loď, která jím proplouvala a Kyjev a Západ ji označovaly za plavidlo exportující zemědělské produkty z Ukrajiny. A od obilné dohody odstoupila.

Ukrajina i USA to označily za falešnou záminku a součást ruské taktiky využívat nedostatek potravin jako zbraň.

Ukrajině dohoda umožňovala obnovit vývoz obilí a hnojiv přes Černé moře; ten se v únoru po začátku ruské invaze zastavil.

Pokračující vývoz obilí z Ukrajiny se podle Ruska podařilo domluvit díky zprostředkování ze strany OSN a Turecka.

„Podařilo se nám získat potřebné písemné záruky od Ukrajiny, že nebude využívat humanitární koridor a ukrajinské přístavy - určené pro vývoz zemědělských produktů - pro vojenské akce proti Rusku, které byly zaslány Společnému koordinačnímu centru 1. listopadu 2022,“ citovala TASS z prohlášení ruského ministerstva obrany. „Ruská federace se domnívá, že záruky, které dosud obdržela, se zdají být dostatečné, a pokračuje v provádění dohody,“ dodalo.

Reklama

Související témata:

Doporučované