Hlavní obsah

Video: Rusko ustoupilo irským rybářům. Námořní cvičení přesune dál od břehů

Bez komentáře: Ruské vojenské lodě uspořádaly cvičení v Norském moři.Video: twitter/mod_russia

 

Reklama

Rusko přesune námořní vojenské cvičení, které plánovalo provést v mezinárodních vodách poblíž irského pobřeží. Podnikne ho mimo výlučnou ekonomickou zónu Irska, oznámil o víkendu ruský velvyslanec v Dublinu.

Článek

Moskva plánovala námořní vojenské cvičení od 3. do 8. února v prostorách vzdálených zhruba 240 kilometrů jihozápadně od pobřeží Irska, tedy v mezinárodních vodách, ale ve výlučné ekonomické zóně této země, kde má Dublin výhradní právo k využívání tamních zdrojů.

„V reakci na žádosti irské vlády a irského (…) sdružení producentů ryb se ruský ministr obrany Sergej Šojgu rozhodl jako gesto dobré vůle přesunout plánovaná ruská námořní cvičení (…) mimo výlučnou ekonomickou zónu Irska, aby nebyla narušena činnost irských rybářů v tradičních rybolovných oblastech,“ řekl ruský velvyslanec v Irsku Jurij Filatov.

Irský ministr zahraničí Simon Coveney už před několika dny uvedl, že jeho země nemůže Rusku ve cvičení zabránit. „Ale rozhodně jsem dal ruskému velvyslanci v Irsku najevo, že to není vítané. Teď není čas na zvyšování vojenské aktivity a napětí,“ dodal Coveney.

Na ruské plány u irského pobřeží na začátku minulého týdne zareagoval tamní rybářský svaz, který prohlásil, že plánují na protest lovit právě v oblasti poblíž ruského cvičení.

Podle vyjádření předsedy svazu Patricka Murphyho by jakákoliv střelba mohla narušit tamní bohatý mořský život. Panovaly obavy, že odpálené střely vyvolají seismické otřesy, které na dlouhá léta změní migrační trasy některých velryb, píše britská stanice BBC.

Agentura AP oznámení Moskvy označila za vzácný ústupek uprostřed stupňujícího se napětí kolem Ukrajiny.

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že lodě Severní flotily ruského vojenského námořnictva dokončily protiponorkové cvičení v Norském moři. Manévry, z nichž můžete vidět záběry v úvodním videu, jsou součástí širšího cvičení ruského vojenského námořnictva v době rostoucího napětí mezi Ruskem na jedné a Spojenými státy a Severoatlantickou aliancí na druhé straně.

Ruské ministerstvo uvedlo, že posádky raketového křižníku Maršál Ustinov a fregaty Admirál Kasatonov za podpory speciálně vybavených vrtulníků procvičovaly různé způsoby detekce ponorek.

Ruská námořní cvičení, naplánovaná na leden a únor, se konají za účasti více než 140 plavidel všech flotil a odehrávají se v Atlantiku, Tichém oceánu a také v Severním, Ochotském a Středozemním moři.

Reklama

Související témata:

Doporučované