Hlavní obsah

Ruský deník: Ruské hlavy si poradí, jejich YouTube se ale vydal do věčných lovišť

Foto: Sharaf Maksumov, Shutterstock.com

Ruská platforma RuTube (ilustrační snímek).

Reklama

Článek

28. díl deníku, který přímo z Moskvy píše pro čtenáře Seznam Zpráv český novinář

Baví mě to přesvědčení Rusů, že jen jim celý svět vděčí za výdobytky moderního života. Na Ukrajině teď kradou pračky a trenky, ale tehdá! Jo tehdá ale byli Rusové hlavy. Díky nim prý máme televizi, videorekordér, jízdní kolo i Rubikova hada, který by se měl jmenovat had soudruha Gorochova.

Soudruh Gorochov měl vůbec pech. V roce 1968 si nechal patentovat osobní počítač, respektive jeho technický výkres. Bolševici se zdráhali dát na výrobu 80 tisíc sovětských rublů (okolo 160 tisíc československých korun), a tak intellektor, jak se nazývalo sovětské PC, zůstal jen na papíře.

„Nikdo peníze na intellektor nedal. Vedení ústavu prohlásilo, že to je příliš jednoduché, aby to byla pravda,“ posteskl si Gorochov před deseti lety v rozhovoru s novináři. Za svůj vynález dostal dvacet rublů.

„Můžeme to zopakovat.“ Heslo – nebo lépe řečeno výhrůžka – kterým se Rusové utvrzují, že jejich tanky znovu mohou pokořit Evropu. Často je vidět jako nálepka na automobilech s daty 1941 až 1945, odkazujícími na ruské pojetí druhé světové války – na Velkou vlasteneckou válku.

Když pak dojde na věc, realita je jiná, než Rusové očekávali. Nemám vůbec na mysli ruský vpád na Ukrajinu a Putinem vysněný blitzkrieg.

Rusko se cítí dotčeno, že YouTube maže ruská propagandistická videa nebo rovnou celé kanály. Po ruské agresi proti Ukrajině server bez milosti zablokoval kanál státní televize Rossija a striktně prokremelského Prvního kanálu. Ale také třeba kanál dolní komory ruského parlamentu Duma TV, což z nějakého důvodu velmi popudilo vládní režim.

„Můžeme to zopakovat,“ pohrozil pěstičkou ruský státní cenzor. Už od poloviny března se v Rusku spekuluje, že YouTube může být v zemi zakázán. Rusové přece mají alternativu. RuTube.

Není to nijak originální název, ale zato je to vlastní platforma s vlastními pravidly, bez zápaďácké cenzury. A patří Gazpromu, což je, jak reklama hlásá, národní dědictví.

Občas jsem na RuTube zašel. Sledoval jsem tam klipy ruských stand-up komiků. Bylo to tam trochu neohrabané, ale do větší míry opsané z originálu. Hlavní rozdíl od YouTube byl v tom, že ruská platforma automaticky vnucovala divákům režimní propagandu. Trendy? Místo veselých zvířátek plešatý chlápek vyprávějící o prohnilém Západu.

Pro autory obsahu byla největší nevýhoda takzvaná moderace – schvalování zveřejňovaných videí. To aby se na RuTube nezveřejňovaly dezinformace a fejky. Jako fakt.

Ale jde samozřejmě o ruské pojetí fake news. Zakázána je kritika války, kritika Putina či tolerance vůči bližnímu.

A proč píšu v minulém čase? Hackeři z Anonymous zaútočili 9. května na RuTube a platformu poslali do věčných lovišť. Podle některých informací byl vymazán zdrojový kód webu. V RuTube tvrdí, že to není pravda, že jen opětovné nahození stránky trvá trochu déle, než se předpokládalo.

Ruské hlavy si zajisté poradí.

Reklama

Doporučované