Hlavní obsah

Ruský kraj povolal do armády polovinu lidí omylem

Foto: Profimedia.cz

Snímek z výcviku mobilizovaných mužů v Moskevské oblasti.

Reklama

Gubernátor Chabarovského kraje není první, jenž informuje o odstranění „chyb“ při mobilizaci, ale nikdo zatím neohlásil, že se vrátilo domů 50 procent odvedených, poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Článek

Přibližně polovinu mobilizovaných obyvatel ruského Chabarovského kraje úřady povolaly do vojenské služby omylem, všichni se vrátili domů. Podle listu Kommersant to v pondělí uvedl gubernátor regionu Michail Děgťarjov, který zároveň oznámil, že odvolal krajského vojenského komisaře z funkce.

„Za deset dní obdrželo povolávací rozkazy a dostavilo se na vojenské komisariáty několik tisíc našich krajanů – asi polovina z nich byla vrácena domů jako nesplňující kritéria pro smluvní vojenskou službu,“ uvedl gubernátor kraje, který se nachází na ruském Dálném východě, zhruba 8 500 kilometrů východně od Moskvy.

Minulý týden vyšlo najevo, že vojenský komisariát v Chabarovském kraji povolal do služby pacienta se schizofrenií a muže, který sám vychovává postiženou dceru, píše Kommersant. Podle Děgťarjova se chyby napravují.

Domů se vrátilo rovněž kolem 300 obyvatel Jakutska, které úřady povolaly omylem, píše BBC s odvoláním na místního činitele Nikolaje Bugajeva.

Na konci září byl pak podle Kommersantu odvolán vojenský komisař Magadanské oblasti, jemuž byly vytýkány chyby při mobilizaci.

Analýza: Jak reálná je ruská jaderná hrozba?

Rusko má propracovanou strategii využití jaderných zbraní v případě hrozícího neúspěchu v konvenční válce. Ale prohrává na Ukrajině už dost, nebo ještě ne? Hranice, kdy by Kreml nasadil jaderný arzenál, je nejasná.

Částečnou mobilizaci vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin 21. září, provází ji zprávy o chaosu, zmatcích a přehmatech úřadů. Při protestech proti povolávání do armády a proti válce policisté zadrželi podle agentury Reuters 2 000 lidí.

Na chyby při mobilizaci poukazují dokonce i ruští propagandisté. Například známý ruský moderátor Vladimir Solovjov prohlásil, že zodpovědní vojenští úředníci by se mohli rovnou střílet. „Vzal bych takového vojenského komisaře za ucho a poslal ho rovnou na frontovou linii na Donbas,“ rozohnil se moderátor. Ke kritice se připojila i šéfka RT Margarita Simonjanová (podrobněji zde).

Desítky tisíc Rusů mezitím uprchly před mobilizací do ciziny v obavách, že je armáda pošle bojovat na Ukrajinu, kterou Rusko vojensky napadlo na konci února. Podle ministra obrany Sergeje Šojgua se povolání do služby týká přibližně 300 tisíc rezervistů.

Reklama

Doporučované