Hlavní obsah

Ruský pilot, který přeletěl s vrtulníkem na Ukrajinu, je po smrti

Foto: Profimedia.cz

Ruský pilot Maksim Kuzminov.

Reklama

Jeho tělo bylo nalezeno minulý týden ve Španělsku. Zprávu potvrdila i ukrajinská vojenská rozvědka, její mluvčí však odmítl komentovat, jestli se jednalo o vraždu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ruský pilot vrtulníku Maksim Kuzminov, který v srpnu minulého roku přeletěl ve vrtulníku Mi-8 na neokupovanou část Ukrajiny, je po smrti. Jeho tělo bylo nalezeno minulé úterý ve Španělsku, informuje britský The Guardian.

Důvodem jeho přeběhnutí na ukrajinskou stranu byl nesouhlas s ruskou agresí na Ukrajině. Za tento krok dostal od Kyjeva následně odměnu v přepočtu půl milionu dolarů (asi 11,3 milionu korun). „Když uděláte to, co jsem udělal já, nebudete toho vůbec litovat. Do konce života budete mít zajištěno úplně všechno,“ apeloval následně Kuzminov na ruské vojáky.

Zprávu o jeho úmrtí potvrdila i ukrajinská vojenská rozvědka HUR. „Potvrzujeme jeho úmrtí,“ sdělil krátce mluvčí rozvědky Andrij Jusov. Odmítl se ale vyjádřit k tomu, jestli byl pilot zavražděn, a pokud ano, kdo je považován za viníka. Komentář neposkytla ani španělská policie.

„Rozhodl se odstěhovat do Španělska místo toho, aby byl tady (na Ukrajině). Podle toho, co víme, k sobě pozval bývalou přítelkyni a zastřelili ho,“ uvedl nejmenovaný zdroj z prostředí ukrajinské tajné služby.

K situaci se vyjádřili někteří ruští komentátoři, kteří se domnívají, že se ukrajinská rozvědka snaží Kuzminovovu smrt předstírat a využít ji pro své potřeby. „Nebuďte příliš nadšení. Oni (ukrajinská rozvědka) chtějí vytvořit příběh s čistým štítem a novým jménem pro zrádce,“ nechal se slyšet ruský funkcionář operující na jihu Ukrajiny Vladimir Rogov.

Reklama

Související témata:

Doporučované