Hlavní obsah

Ruský pilot s milionovou odměnou láká. Zájem o kapitulační linku vzrostl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Facebook Generálního štábu Ukrajiny

Ilustrační foto.

Reklama

Ruský pilot-přeběhlík inspiroval celou řádku svých spolubojovníků. Ukrajinská telefonní linka, přes kterou se můžou vzdávat okupační vojáci, se po zveřejnění zprávy o jeho útěku netrhla.

Článek

Zájem o horkou linku zřízenou pro ruské vojáky, kteří se chtějí vzdát ukrajinské armádě, se během jediného dne zvýšil o 70 procent, uvedl v pondělí podle deníku Kyiv Independent mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov. K nárůstu mělo dojít poté, co vyšla zpráva, že ruský pilot vrtulníku Maksim Kuzminov přeběhl na ukrajinskou stranu.

Nepřetržitě fungující linku v září 2022 spustilo Hlavní ředitelství ukrajinské rozvědky. V ruštině se jmenuje „Chci žít“ a pomáhá Rusům, aby se oni sami nebo celé jejich jednotky mohli vzdát ukrajinské armádě. Ukrajina ruským vojákům slibuje, že je po kapitulaci bude držet v souladu s Ženevskými konvencemi.

Jak funguje linka, kde se mohou ruští vojáci vzdát?

„Dotyčný člověk nejprve kontaktuje chatbot. Linka mu následně poskytne všechny potřebné informace, aby byl připravený, až se ocitne na Ukrajině.

V každém případě musí dotyčný zavolat. Ne nutně chytrým telefonem, protože ty jim v armádě odebírají a (vojáci) se je bojí používat. Základní mobilní telefon lze schovat nebo rozebrat na části.

Když jsou posláni na Ukrajinu, znovu se spojí s našimi specialisty, my zjistíme jejich polohu a naplánujeme plán bezpečného úniku z tohoto území,“ vysvětlil šéf ukrajinského projektu Chci žít Vitalij Matvijenko.

Osmadvacetiletý Kuzminov přistál se svým vrtulníkem Mi-8 na ukrajinském letišti, aby se vzdal úřadům. Ukrajinská média o tom informovala 23. srpna. Později na tiskové konferenci vysvětlil, že přeběhl, jelikož nechtěl dál přispívat ke zločinům páchaným ruskými silami na Ukrajině, kterou označil za „úžasnou zemi“.

Podotkl, že ukrajinskou stranu kontaktoval z vlastní iniciativy. Bylo mu řečeno, že pokud přeběhne, Ukrajina poskytne ochranu jemu i jeho rodině, slíbili mu i peníze a nové doklady. Kuzminovovi rodiče jeho plán zběhnout podpořili a připojili se k němu.

Ukrajinská rozvědka později oznámila, že pilot jako odměnu obdrží v přepočtu půl milionu dolarů, tedy přes 11 milionů korun (psali jsme zde). Ukrajinský parlament přijal v dubnu 2022 zákon, jenž nabízí až jeden milion dolarů ruským vojákům, kterým se podaří převézt vojenské vybavení na Ukrajinu.

Reklama

Související témata:

Doporučované