Hlavní obsah

Raketa vyřadila šéfa ukrajinské armády, tvrdí Rusové. Kyjev to popírá

Foto: Drop of Light, Shutterstock.com

Hlavní velitel ukrajinských vojsk Valerij Zalužnyj na snímku z letošního března.

Reklama

Na pozadí zpráv o blížící se ukrajinské protiofenzivě vypukla malá informační válka o zdravotní stav šéfa ukrajinské armády.

Článek

V ruských médiích se v posledních dnech rozšířila zpráva o údajném vážném zranění hlavního velitele ukrajinských ozbrojených sil Valerije Zalužného. Podle státní agentury RIA Novosti generál utrpěl začátkem května významné zranění hlavy a další poranění střepinami při raketovém útoku nedaleko Chersonu a není schopen vykonávat svoji funkci.

RIA Novosti, která patří mezi hlavní opory propagandy Kremlu, se přitom odvolává pouze na nejmenovaného „představitele ruských silových struktur“, který zase odkázal na blíže nespecifikované informátory z ukrajinské armády.

Podle tohoto zdroje měli zraněného Zalužného odvézt do Mykolajiva, kde dostal první pomoc, odtud byl vrtulníkem přepraven do vojenské nemocnice v Kyjevě. Tam mu údajně provedli operaci lebky. Jeho léčbu prý komplikovala cukrovka.

„Prognóza je taková: bude žít, ale dělat svoji práci nemůže,“ citovala RIA Novosti nejmenovaného ruského „silovika“.

Už před touto zprávou se ruskými informačními kanály šířila spekulace přičítaná hackerské skupině „Džoker DNR“, která je podle názvu spjatá se samozvanou Doněckou lidovou republikou. Podle ní Zalužnyj prodělal několik těžkých operací a měl by odejít ze zdravotních důvodů z funkce. Informaci o jeho stavu prý Ukrajina tají na žádost západních spojenců, aby nepodrývala bojového ducha armády.

Ukrajinská média označují zprávu o Zalužného zranění za falešnou. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová už o víkendu prohlásila, že Rusové na této lži postavili informační válku, kterou se snaží demoralizovat ukrajinské síly. „Hlavní velitel je na místě. Dělá svoji práci,“ uvedla Maljarová.

Ve stejném duchu Kyjev reaguje i na poslední vlnu ruských spekulací. Ve středu tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov oznámil, že prezident Volodymyr Zelenskyj dopoledne vyslechl od Zalužného a dalších členů vrchního velení situační zprávy. Za Zalužného jméno umístil mrkající „smajlík“.

Prokremelská média se nicméně snaží vršit indicie o tom, že byl Zalužnyj skutečně raněn. Tvrdí například, že několik posledních videí s generálem se ukázalo jako starých, nebo mají zamlžené pozadí. Pozastavují se také nad tím, že generálův příspěvek na sociální síti Telegram z tohoto týdne o jeho telefonickém rozhovoru s vrchním velitelem spojeneckých sil NATO v Evropě Christopherem Cavolim nebyl doplněn aktuální fotografií nebo videem.

Bulvární list Komsomolskaja pravda vypočítává různé varianty, co by se Zalužným mohlo být a rozvíjí dokonce možnost, že by kvůli jeho vysoké popularitě mohl mít na generálově odstavení zájem sám prezident Zelenskij.

Kreml zatím informace o údajném zranění ukrajinského velitele nekomentoval. Vyjádřil se k nim pouze šéf ruské civilní rozvědky Sergej Naryškin, který nepřímo připustil jejich nevěrohodnost. „Samozřejmě dostáváme informace, ale nemohu vám zaručit, že tyto informace jsou stoprocentně spolehlivé,“ řekl novinářům.

Reklama

Doporučované