Hlavní obsah

Rusové útočili íránskými drony. V Oděse je přes 1,5 milionu lidí bez proudu

Foto: Profimedia.cz

Temná noc v Oděse. Ruské útoky způsobily ve městě rozsáhlé výpadky i minulý týden.

Reklama

Rusko zaútočilo bezpilotními letouny íránské výroby na městskou energetickou síť. Úřady varují, že výpadky potrvají dlouho.

Článek

Po ruských náletech íránskými drony je v ukrajinském přístavním městě Oděsa a jeho okolí 1,5 milionu lidí bez proudu. Ve svém pravidelném večerním videu to v sobotu uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

K elektrické síti je připojena pouze kritická infrastruktura a situace je velmi obtížná, prohlásil. Úřady varují, že výpadky potrvají dlouho, a navrhly lidem odchod z oblasti.

V noci na dnešek letělo na Oděsu 15 bezpilotních letounů typu Šáhid-136 íránské výroby, ukrajinské armádě se jich podařilo deset sestřelit, uvedl Zelenskyj. O stejném útoku dnes ráno informovalo ukrajinské letectvo. Podle Zelenského je to „záměrná šikana a snaha přivést město ke katastrofě“.

Technici se pokoušejí poškozenou energetickou infrastrukturu opravit, ale pravděpodobně to potrvá déle než po předchozích útocích, upozornily úřady podle serveru Ukrajinska pravda.

„Oděsa a téměř celý region zůstávají bez elektřiny,“ uvedly úřady. Elektřina možná nepůjde „dny, dokonce týdny, a je možné, že až dva až tři měsíce. Pokud pro vás bude obtížné obejít se bez elektřiny a budete mít možnost dočasně opustit město Oděsa do Oděské oblasti nebo mimo ni, pak to doporučujeme,“ cituje úřady Ukrajinska pravda.

Zelenskyj vyzval obyvatele postižené oblasti, aby si vzájemně pomáhali a nebáli se využít „stanice nezlomnosti“. V těchto centrech pojmenovaných po ukrajinském vzdoru vůči ruské vojenské agresi se obyvatelé mohou ohřát, nabít si mobilní telefony, občerstvit se a dát si horké nápoje.

Reklama

Doporučované