Hlavní obsah

Ruští vojáci bojují lopatkami vyráběnými od roku 1869, hlásí britská rozvědka

Foto: Profimedia.cz

Mobilizovaní ruští vojáci údajně používají polní lopatky, které se vyrábějí už od 19. století.

Reklama

Podle britského ministerstva obrany je polní lopatka v ruské armádě vyzdvihovanou zbraní při osobním boji zblízka.

Článek

Ruští záložníci, kteří byli nasazeni ve válce na Ukrajině, dostali rozkaz útočit jenom se střelnými zbraněmi a lopatkami. Informovala o tom zpravodajská služba britského ministerstva obrany s odvoláním na údajné oznámení ruských vojáků z konce února.

Podle informační svodky, kterou britské ministerstvo zveřejnilo na sociálních sítích, jde o polní lopatku s označením MPL-50 vyráběnou už od roku 1869.

„Smrtící účinek standardního zákopového nástroje MPL-50 je v Rusku obzvláště mytický,“ uvedlo ministerstvo s tím, že brutální a technicky nenáročné boje jsou ve válce na Ukrajině běžné.

Jeden ze záložníků podle ministerstva popsal, že na útok s lopatkou nebyl „ani fyzicky, ani psychicky“ připraven.

„Nedávné důkazy naznačují, že na Ukrajině dochází k nárůstu bojů zblízka,“ uvedla zpráva. Podle Britů jde pravděpodobně o důsledek toho, že ruské velení nadále trvá na ofenzivních akcích s nasazením pěchoty a menší podporou dělostřelecké palby, protože ruská armáda nemá dostatek munice.

Stanice BBC připomněla, že informace o nasazení lopatek se nepodařilo nezávisle ověřit. Ministerstvo neposkytlo informace o tom, kde tyto boje probíhají.

Reklama

Doporučované