Hlavní obsah

Ruští vojáci se musí dát brzy do pohybu. Trápí je špatné podmínky

Foto: Profimedia.cz

Snímek ruských vojáků.

Reklama

aktualizováno •

Nepříznivé životní podmínky ruských vojáků v pohraničních oblastech mohou v boji o Ukrajinu představovat pro ruského prezidenta Vladimira Putina problém, píše britský deník The Guardian.

Článek

Podle expertů a západních představitelů mohou ruští vojáci v bezprostřední blízkosti hranic s Ukrajinou přebývat jen pár dnů. Pokud nebude následovat útok, budou se muset vojáci vrátit na základny, které jsou od hranic o něco vzdálenější. Jinak Rusko riskuje, že nevhodné podmínky na hranicích sníží jejich vojenskou schopnost.

Putin je tak dle názoru Západu i nezávislých expertů citovaných britským deníkem The Guardian pod rostoucím tlakem, aby jednal. Tedy vojáky buď vyslal postupovat dál na Ukrajinu, nebo je stáhl zpět – desítky až stovky kilometrů na západ a jih Ruska.

„Pokud mají být jednotky využity, musí být využity velmi brzy, dokud jsou čerstvé, jak jen to jde,“ řekl The Guardian vojenský analytik Nick Reynolds z think-tanku Rusi. Klíčových podle něj bude následujících „pár dní“.

S tím souhlasí i lotyšský ministr obrany Artis Pabriks, který se domnívá, že Rusko momentálně testuje, jaká bude reakce Západu na uznání donbaských samozvaných republik. „Pokud nebude reakce dost silná nebo přesvědčivá, v další fázi budou následovat nové incidenty na faktické ukrajinské hranici,“ řekl Pabriks.

Při Putinově rozhodování mohou hrát důležitou roli životní podmínky jednotek, včetně velké zimy, jelikož vojáci v nich nevydrží dlouho. The Guardian je popisuje podrobněji.

Twitterové příspěvky vojenského analytika Roba Leeho ukazují asi stovku vojáků, kteří již několik dnů setrvávají na nádraží asi 20 kilometrů od ukrajinských hranic.

Branci i profesionální vojáci na snímcích leží na holé podlaze. Lee dále uvádí, že některým z nich dochází voda i peníze na to, aby si koupili jídlo. Tvrdí, že někteří lidé z okolí byli dokonce donuceni potraviny vojákům poskytnout. „Vojenská divize už je na vlakovém nádraží pět dnů. Vojáci nedostali příděly a jsou nuceni si jídlo kupovat sami,“ informoval v pondělí.

O příběhu dalšího vojenského útvaru, tentokrát z okolí běloruského města Chojniki, kde vojáci podle výpovědí místních holdují alkoholu, prodávají část zásob paliva a žijí ve stanech, jsme informovali v následujícím článku.

Západní zpravodajské služby odhadují, že zhruba třetina celkových ruských sil je nyní „takticky rozmístěna“ v předních pozicích, které jsou „připravené k operacím“. Společného bělorusko-vojenského cvičení na území obou zemí a především v blízkosti hranic s Ukrajinou se účastní až 300 tisíc ruských vojáků.

Reklama

Doporučované