Hlavní obsah

Šíření covidu, alkohol a riziko pro školačky. Bělorusy trápí ruští vojáci

Ruští vojáci se z manévrů v Bělorusku měli vrátit tuto neděli. Konec cvičení je ale zatím v nedohlednu.Video: AP

 

Reklama

V neděli mělo skončit společné bělorusko-ruské vojenské cvičení. Manévry, kterých se má účastnit až 30 tisíc ruských vojáků, ale nadále pokračují. Celá akce dopadá na místní obyvatele, mezi nimiž roste znepokojení.

Článek

Svědectví běžných občanů Běloruska přibližuje každodenní soužití místních obyvatel s ruskými vojáky, které sousední Rusko do země vyslalo na společné manévry. Ty začaly 10. února a měly skončit po deseti dnech, což se však podle vyjádření Minsku nestalo.

Podle Západu Rusko do spřízněného Běloruska umístilo kolem 30 tisíc vojáků. Ti mají údajně posloužit k možnému útoku na ukrajinskou metropoli Kyjev. Moskva toto tvrzení popírá.

Ruští vojáci se tak například pohybují v okolí běloruského města Chojniki ve vzdálenosti 50 km od hranic s Ukrajinou. „Viděl jsem na vlastní oči pohyb vojenských aut v ulicích města,“ přibližuje pro RFE/RL místní občan.

„Vojáci se usídlili v okolních lesích. Hodně pijí a prodávají část zásob včetně paliva. Žijí ve stanech,“ popisuje další občan, který si nepřál být jmenován.

Podle jednoho z kanálů na Telegramu, který se věnuje pohybu na běloruských železnicích, začali Rusové s rozmisťováním vojenského vybavení v blízkosti města Chojniki v noci z 14. na 15. února. Původně se přitom s touto destinací pro údajné vojenské cvičení v Bělorusku nepočítalo.

Vojáci při manipulování s vybavením setrvávají na kolejích i v momentě, kdy se k nimi blíží další vlak vzdálený pouhých 200 metrů. „Strojvedoucí musí někdy dokonce zatáhnout za záchranné brzdy, aby je nepřejeli,“ informuje telegramový kanál.

Při manipulaci se vojenský materiál často zničí. „Vojenské vybavení při vykládání spadne… Potom tu zůstanou pohozené ochranné obleky, helmy a osobní vybavení,“ píše se dále.

Objevují se také zprávy o velkém množství odpadků. „Na úseku dlouhém tři kilometry byly každých 20 metrů 100litrové pytle na odpadky. Také láhve od vodky, prázdné plastové sudy od piva nebo balíčky od sušenek,“ zní další svědectví z Telegramu.

Mezi ruskými a běloruskými vojáky v zemi a následně i mezi místními se také šíří nákaza covid-19, informuje běloruský server Belprauda. Znepokojující situace je pak v Homelské oblasti, kde se vojáci léčí v nemocnicích nebo v polních nemocnicích, kam podle serveru míří vojáci s mírným projevem onemocnění.

Kromě rizika onemocnění navíc mezi místními obyvateli panuje strach. Podle Belpraudy ani ne tak z války, ale z možné ruské okupace. Přestože ruská armáda tvrdí, že zemi po skončení cvičení opustí, místní podle serveru začínají pochybovat.

Místní obyvatelé jsou také podle serveru šokování z obrovského množství vojáků, kteří navíc odloučení na dlouhou dobu daleko od domova mají často problémy s alkoholem a nevybíravým chováním. Zdejší obyvatelé se tak podle Belpraudy „bojí pouštět dívky samotné na cestu do školy“. V oblasti také začíná přibývat krádeží, Bělorusové ale ztráty na majetku ze strachu nenahlašují. V mnoha malých městech prý se začátkem cvičení začal platit „dobrovolný zákaz vycházení“.

Bělorusko prodloužení manévrů, které měly skončit v neděli, zdůvodnilo „zvýšenou vojenskou aktivitou“ poblíž svých hranic a hranic Ruska a také zvýšeným napětím na východě Ukrajiny, kde se v posledních dnech vystupňovaly střety mezi ukrajinskými vojáky a proruskými separatisty. Jak dlouho bude bělorusko-ruská vojenská akce ještě trvat, Minsk neuvedl.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov nevěří, že by se ruské jednotky umístěné v Bělorusku mohly zmocnit Kyjeva. „Podle našich údajů, je tam (v Bělorusku) devět tisíc příslušníků ozbrojených sil Ruské federace plus technika, vybavení včetně raketových zbraní, a tak dále,“ řekl podle serveru Ukrajinska pravda Reznikov. Takový kontingent podle něj nestačí k útoku na ukrajinskou metropoli. „Zní to směšně,“ dodal s tím, že Rusko využívá v Bělorusku rozmístěné vojáky spíš ke strašení obyvatel.

Reklama

Doporučované