Hlavní obsah

Rusy znovu straší mobilizace. Tresty za vyhýbání se odvodům budou přísnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Dmitriy Kandinskiy, Shutterstock.com

Ruští odvedenci v rámci ruské vojenské mobilizace na nádraží v Tomsku, snímek z podzimu 2022. První mobilizaci kvůli válce na Ukrajině vyhlásilo Rusko v září toho roku.

Reklama

Spekulace o další mobilizaci se v Rusku vedou prakticky neustále. S postupujícím časem a ztrátami na Ukrajině se nicméně jeví jako čím dál pravděpodobnější řešení.

Článek

Rusko plánuje výrazně zpřísnit postihy za obcházení branné povinnosti. Výbor Státní dumy pro rozvoj státu a legislativu ve čtvrtek schválil pozměňovací návrh, který mnohonásobně zvyšuje dosavadní pokuty.

Každý, kdo se nedostaví k odvodu, by tak musel zaplatit až 30 tisíc rublů (zhruba 7500 tisíc korun). Dosud se přitom pokuty za takové přestupky pohybují v rozmezí od 500 do 3000 rublů, připomněla státní agentura TASS.

Zvyšují se i další pokuty. Pokud muž vedený v evidenci vojenské správy neoznámí změnu údajů o rodinných poměrech nebo místě zaměstnání, bude mu hrozit postih až 20 tisíc rublů. A firmám, které nebudou při mobilizaci nápomocny, až půlmilionová pokuta.

Dolní komora ruského parlamentu by podle předsedy výboru Pavla Krašeninnikova mohla návrh projednat příští týden. Pokud poslanci pozměňovací návrh schválí, změny by mohly začít platit od října.

Zpráva o chystaném zpřísnění znovu podnítila dohady, že se Kreml chystá spustit další vlnu mobilizace do války na Ukrajině.

První mobilizaci vyhlásil prezident Vladimir Putin loni v září. Není přesně známo, kolika lidí se týkala. Podle tehdejšího vyjádření ministra obrany Sergeje Šojgua se mobilizační plán týkal 300 tisíc branců.

Odhady ruských ztrát na Ukrajině

Dvacet tisíc mrtvých a dalších 80 tisíc zraněných nebo zajatých. To jsou podle nových amerických odhadů ruské ztráty ve válce na Ukrajině, ovšem jen za prvních pět měsíců tohoto roku. Informace zveřejnil bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby.

Právě krátce před první mobilizací Státní duma schválila sérii návrhů, které se mobilizace týkaly, zvýšily se například tresty za dezerci nebo za vyhýbání se vojenskému výcviku.

Ruská vládní místa ani prokremelská média se nyní o přípravách nové mobilizace nezmiňují, podle některých jiných zdrojů jsou nicméně zpřísněné pokuty předzvěstí, že se blíží.

„To, že na podzim dojde k druhé vlně mobilizace, je již zřejmý fakt. A je to logické – je třeba střídat ty, kteří byli mobilizováni loni na podzim,“ napsal na svém telegramovém účtu jeden ze známých válečných zpravodajů Vladimir Romanov.

Zároveň vyzval muže, aby se po zkušenostech z minulé mobilizace včas zásobili a pořídili si ochranné prostředky, přístroje pro noční vidění, kvalitní obuv, léky nebo absolvovali kurzy o taktické medicíně. „Realita je taková, že zaručeně dostanete pouze zbraně a munici,“ poznamenal Romanov.

K nové mobilizaci vyzval tento týden Igor Girkin, bývalý ministr obrany samozvané Doněcké lidové republiky známý také jako Strelkov. Podle něj bude Rusko potřebovat nové jednotky i v případě, že do konce léta odrazí ukrajinskou protiofenzivu a získá některá území.

„Abychom mohli doufat, že na podzim postoupíme, musela by se mobilizace (aspoň částečná) provést včera. Nebo teď začít,“ uvedl tento představitel radikálních patriotů, který nezvykle ostře kritizuje Kreml i samotného Putina. Dodal, že osobně je v tomto ohledu skeptický a vyhlášení mobilizace očekává až po velkých porážkách.

Aktualizace 25. července: Ve druhém odstavci opraven údaje o výšce pokuty z původních 50 tisíc rublů na 30 tisíc rublů. Informaci po schválení zákona v Dumě upřesnila ruská média.

Reklama

Doporučované