Hlavní obsah

Satelitní snímky dokreslují rozsáhlé ztráty vagnerovců v bojích na Ukrajině

Foto: Profimedia.cz

Šéf žoldnéřské skupiny vagnerovců Jevgenij Prigožin na pohřbu bojovníka Dmitrije Meňšikova

Reklama

V bojích na Ukrajině už podle odhadu americké vlády zahynuly tisíce bojovníků naverbovaných vagnerovci. Satelitní snímky analyzované deníkem NYT ukazují, jak na vagnerovském hřbitově rychle přibývá nových hrobů.

Článek

Zatímco 24. listopadu bylo na hřbitově využívaném ruskou Vagnerovou skupinou asi 170 hrobů, dnes jich tam je sedminásobek. Analýza satelitních snímků deníku The New York Times (NYT) ukázala, jakou daň si invaze na Ukrajinu na vagnerovcích vybírá.

Nárůst počtu vagnerovských hrobů časově odpovídá krvavé ofenzivě ruských vojáků a žoldnéřů, kteří se teď pokoušejí získat území na východě Ukrajiny, zejména v okolí Bachmutu.

Podle americké vlády vagnerovci ztratili už tisíce žoldnéřů a 90 procent zemřelých jsou vězni, kteří byli naverbováni do boje výměnou za příslib propuštění z vězení.

Žoldnéřský hřbitov ve vesnici Bakinskaja v Krasnodarském kraji se do povědomí veřejnosti dostal už v prosinci díky aktivistovi a bývalému důstojníkovi ruského letectva Vitaliji Votanovskému. Jednapadesátiletý muž deníku NYT řekl, že navštěvuje hřbitovy a dokumentuje případy Rusů, kteří zemřeli v bojích na Ukrajině.

„Místní mě informovali, že se oblast využívá k pohřbívání nevyzvednutých těl žoldáků,“ vysvětlil s tím, že místo navštívil několikrát, postupně fotografoval přibývající hroby a obrázky zveřejňoval na sociální síti Telegram.

Votanovského záběry mohou sloužit jako vodítko k tomu, kdo v posledních měsících bojoval – a především umíral – za Vagnerovu skupinu. Nejméně šestnáct pohřbených se objevilo v on-line databázích lidí odsouzených za zločiny v Rusku. Mnozí z nich pravděpodobně zemřeli v bojích kolem ukrajinských měst Bachmut a Soledar. Žoldnéři i ruská armáda tam v posledních měsících utrpěli silné ztráty.

„Mým cílem je ukázat lidem, že válka končí smrtí. Že to není něco někde daleko nebo v televizi, ale hned tady vedle nás,“ doplnil Votanovskij. Upozornil také, že skutečné počty zemřelých by mohly být ještě mnohem vyšší. Podle informací, které získal od místních, byla totiž spousta bojovníků pravděpodobně zpopelněna.

Existenci hřbitova ale už loni v září naznačil šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin. Při verbování vězňů jim sliboval, že pokud zemřou v boji, o jejich ostatky se postará. „Ty, kteří nevědí, kde chtějí být pohřbeni, pohřbíváme poblíž Vagnerovy kaple,“ přiblížil ve videu.

„Proč žít, když můžete zemřít jako hrdina?“

Jen pár dní poté, co Votanovskij odhalil skutečnou polohu hřbitova, pak prokremelská média zveřejnila několik videí, na kterých Prigožin klade květiny na hroby. Viditelná jsou také sotva zasypaná pohřební místa: každé z nich je ozdobené věnci v barvách ruské žoldnéřské skupiny.

Mrtvých vagnerovců v posledních měsících přibývá

Vagnerova skupina, která najímá členy i mezi odsouzenými v ruských věznicích, přišla v posledních měsících na východní Ukrajině o mnoho bojovníků.

„Prigožin hodně pracuje s konceptem hrdinství. Jde o jakýsi druh ruské politiky: proč se držet tohoto života, když můžete zemřít tak hrdinsky?“ podotkla zakladatelka charitativní organizace Rusko za mřížemi Olga Romanovová. „Smrt není hrozná, právě naopak: hrozné je nezemřít za vlast,“ dodala.

V dalším videu pak Prigožin navštěvuje Vagnerovu kapli, nacházející se asi třináct kilometrů od hřbitova. Uvnitř lze vidět přihrádky, do kterých se běžně ukládají zpopelněné ostatky: každá z nich má identifikační číslo a zobrazuje bojová ocenění zesnulého.

Podle amerického listu se uvnitř nachází jednadvacet stěn s těmito přihrádkami, každá z nich pak obsahuje dvaačtyřicet oddílů. Ostatky stovek zesnulých bojovníků jsou tak v kapli buď přímo uloženy, nebo přinejmenším připomínány.

A ačkoli není jasné, zda byli všichni tito žoldnéři zabiti na Ukrajině, nebo jinde, tyto informace přesto poskytují vzácný vhled na skutečný rozsah vagnerovských ztrát, podotýká NYT.

Reklama

Doporučované