Hlavní obsah

Scholz chce mluvit s Putinem po telefonu. Kreml souhlasí

Foto: Profimedia.cz

Německý kancléř Olaf Scholz mluvil po telefonu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem naposledy loni v prosinci.

Reklama

Německý kancléř chce telefonicky hovořit s ruským prezidentem. Kancléř Olaf Scholz to řekl v rozhovoru pro německý deník. Kreml vzkázal, že prezident Vladimir Putin s kontaktem souhlasí, ale hovor ještě není domluvený.

Článek

Německo i Rusko vyjádřilo ochotu k telefonickému jednání kancléře Olafa Scholze s Vladimirem Putinem.

„Budu znovu mluvit s Putinem po telefonu, protože je nezbytné spolu hovořit,“ řekl nejprve Scholz deníku Tagesspiegel. Mluvčí Kremlu Peskov pak v reakci prohlásil, že „Putin byl a i nadále je svolný s udržením kontaktu“. Dodal ale, že „nyní se žádný telefonát ruského prezidenta s Scholzem neplánuje“.

Scholz podle agentury Reuters na odpověď Kremlu nereagoval a momentálně není k zastižení. Je na cestě po Jižní Americe.

Podle Scholze se uplynulé telefonáty nesly v „nikoli nezdvořilém tónu“, Putin v nich však trval na obsazení části Ukrajiny. To je podle Scholze nepřijatelné. „Je na Putinovi, aby stáhnul vojska z Ukrajiny a tím ukončil hroznou a nesmyslnou válku, která stála statisíce lidských životů,“ uvedl kancléř.

Putin a Scholz spolu naposledy mluvili začátkem prosince. Ruský prezident označil v rozhovoru přístup Německa a dalších západních zemí ke konfliktu na Ukrajině za destruktivní a vyzval k jeho přehodnocení.

Opakovaně s Putinem hovořil i francouzský prezident Emmanuel Macron, který za to čelil kritice.

Reklama

Doporučované