Hlavní obsah

S Babišem by Putin vzkřísil osu Moskva, Budapešť, Praha, bojí se Ukrajinci

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezidentští kandidáti před začátkem televizní debaty na TV Prima.

Reklama

Ve středoevropském a východoevropském tisku na sebe před druhým kolem upozornil hlavně Andrej Babiš, téměř vždy ale v tom horším světle. Připomínají se jeho postoje, minulosti i nedávné kontroverzní výroky.

Článek

Například polská média ve velkém informovala o jeho hned trojím odmítnutí české vojenské pomoci Polsku a pobaltským státům v hypotetickém případě jejich napadení. I když média, a to například i litevská, dodávala, že se Andrej Babiš svoje vyjádření snažil později vyžehlit, kritice prezidentský kandidát hnutí ANO neunikl.

Babiš si „zahrává s bezpečností“, píšou Poláci

Výroku o „neobraně“ Polska se věnoval v týdnu v komentáři například polský list Rzeczpospolita. Publicista Jerzy Haszczyński o Babišovi píše jako o „populistickém miliardáři“, který je fascinovaný politikou Viktora Orbána a v předvolební kampani si teď stejně jako Maďarsko „zahrává s bezpečností“ našeho regionu.

O Babišových slovech o článku 5 Severoatlantické smlouvy Haszczyński píše, že když si kandidát „chlubící se evropskými kontakty“ uvědomil, co si z toho vzal svět, začal svá slova překrucovat, obviňovat média z manipulace a vytržení z kontextu.

„Byli bychom ve vážném průšvihu, kdyby se ukázalo, že Babiš správně diagnostikoval změnu v přístupu společnosti k válce. Spoléháme na zachování prozápadního a proukrajinského kurzu Prahy a čekáme na návštěvu pana prezidenta – generála. I jeden Orbán v regionu je už příliš,“ uzavírá Haszczyński.

Políček zasadil Babišovi i polský prezident Andrzej Duda. Na tiskové konferenci po úterním setkání se svým českým protějškem v Náchodě totiž dostal dotaz na Babišův výrok. Duda odvětil, že v debatě českých kandidátů měla padnout spíš otázka na obranu Slovenska než Polska a Pobaltí.

Šlo o jasnou narážku na Babišův slovenský původ. Duda tím pobavil sám sebe i vedle sedícího prezidenta Miloše Zemana, který ho poplácal po rameni.

Polský server Dzennik.pl v pátek v silném titulku píše, že „Češi rozhodují o osudu naší části Evropy“. „Tentokrát jsou emoce mnohem větší než před pěti lety a stejně tak společenská mobilizace,“ uvádí text s tím, že nejspíš padne rekord volební účasti.

„To dokazuje růst zájmu občanů o politiku a vědomí, že je sázka v těchto volbách opravdu velmi vysoká,“ uzavírá polský Dziennik.

Pavel a jeho postoj k V4

Pozornosti se v polských médiích dostává kromě Babiše i Petru Pavlovi. Do titulků se po čtvrtečním hoaxu dostal jako „kandidát na prezidenta, který ujišťuje, že žije“.

Server Onet pak v analýze možných dopadů českých voleb na vztahy Česka a Polska píše, že Pavel má k současné národně-konzervativní vládě strany PiS rezervovaný vztah. Věnuje se také jeho postoji k Visegrádské skupině. Generál Pavel avizuje, že by se měla V4 rozšířit o další státy, píše Onet.

Polský deník Rzeczpospolita si všímá ještě jedné věci. České prezidentské volby jsou podle citovaných expertů tréninkovým hřištěm ruských hackerů před polskými parlamentními volbami letos na podzim. Dokazují to podle něj předvolební DDoS útoky na weby kandidátů i českých úřadů.

Na to, že se útoky na weby související s českými volbami opakovaly i v pátek, upozornila kyberbezpečnostní společnost Check Point Software Technologies. Kybernetické útoky podle ní stupňují ruští hackeři v čele s „hacktivistickou skupinou“ NoName057(16) založenou v březnu 2022 po začátku války na Ukrajině. „Útočníkům se v pátek znovu podařilo shodit například stránky generála Petra Pavla, stránky Hlídač státu nebo stránky ministerstva zahraničí,“ sdělila médiím Check Point Software Technologies.

Koho by volili Slováci?

Volební situaci v Česku pozorně sledují i slovenská média. Slovenská agentura Ipsos se dokonce v průzkumu pro Denník N ptala Slováků, jestli by si vybrali Babiše, nebo Pavla.

Pavla by preferovalo 33 procent dotázaných, Babiše 28 procent. Na 30 procent Slováků by nevědělo, koho si vybrat. Pro Pavla by hlasovali hlavně voliči stran Progresivní Slovensko, OLaNO, SaS nebo Hlas. Babiše by upřednostnili voliči Směru, nacionalistů a krajní pravice.

Podle reportéra slovenské televize TA3 Tomáše Verníčka byla česká kampaň i na slovenské poměry dost tvrdá. „I na Slovensku bývají různé slovní útoky a billboardová válka, ale v Česku mi to přijde velmi intenzivní. A hlavně – je toho strašně moc,“ komentuje českou kampaň novinář, jenž sleduje druhé kolo voleb přímo v Praze.

Důvodem tvrdosti české kampaně může být podle Verníčka i počet televizních debat. „Je zvláštní, že když u nás soukromá televize dělá svoji debatu, mluví o ní jen ona, ale v Česku každé médium reflektuje debatu na ČT, na Nově i na Primě. Všichni to prožívají a stále je to o tom samém,“ podotýká pro Seznam Zprávy.

Hoax o smrti jako úplné dno

Debaty ovšem přijdou reportérovi v něčem lepší než na Slovensku. „Novináři ty politiky dost grilují a ptají se jich na těžké věci. Zdá se mi taky, že je to klidnější, u nás se podle mě víc bouchá do stolu, nadává se a zvyšuje se hlas. U vás mi to přišlo celkem kultivované a klidné,“ dodává slovenský novinář.

Čtvrteční hoax o tom, že zemřel Pavel, anebo to, že Babiš dostal obálku s nábojem, označuje Verníček za „úplné dno“. „Nepamatuju si ani, že by u nás nějaký politik rušil kontaktní kampaň kvůli výhrůžkám,“ podotýká Tomáš Verníček z TA3.

Českým volbám se opět věnují i ukrajinská média. Rezonuje tam otázka, jak kampaň a volební výsledek ovlivní ruská invaze na Ukrajině. O Babišovi některá média ve zkratce opakovaně informovala jako o „proruském kandidátovi“.

Oligarcha, Zemanův dědic, horší scénář pro Ukrajinu

Jako o skandálních ukrajinské servery psaly o Babišových volebních billboardech před druhým kolem a hojně se psalo i o jeho již zmíněném výroku o (ne)obraně Polska a Pobaltí.

„Přestože je Česká republika parlamentní republikou, prezident může ovlivnit pomoc Ukrajině ve válce s Ruskem. Téma války na Ukrajině se přitom ukázalo jako jedno z klíčových v této volební kampani,“ upozorňuje ve své analýze Evropská pravda (EP).

O Babišovi ukrajinský list píše jako o oligarchovi, který „je známý svou proruskou rétorikou“, a jako o „chráněnci současného prezidenta Miloše Zemana, který byl do 24. února 2022 jednou z nejvíce proruských hlav státu v EU“.

„S jistotou lze říci, že vítězství generála Pavla je pro Ukrajinu výhodnější,“ uvádí ukrajinská analýza. Dodává, že ruský prezident Vladimir Putin se v případě Babišovy výhry „bude moci vrátit ke svému plánu na vytvoření proruské osy Maďarsko – Slovensko – Česká republika“.

Pavla naopak Evropská pravda označuje v pozicích vůči Rusku za konzistentního. „Téměř jediným temným místem v Pavlově životopise zůstává členství v KSČ,“ dodává EP.

Němci připomínají Havla

Toho, jak se kampaň před druhým kolem českých voleb vystupňovala, si všímají i německá média, upozorňuje agentura ČTK. „O nejvyšší úřad bojují dva muži, kteří snad ani nemohou být rozdílnější. Bývalý generál a diplomat proti populistickému expremiérovi a miliardáři,“ uvedla v pátek veřejnoprávní televize ZDF.

Také zpravodajská stanice ntv se podle ČTK věnuje českým volbám a rovněž ona si povšimla vyhrocených momentů kampaně; poukázala mimo jiné na to, že Babiš kvůli výhrůžkám smrtí předčasně ukončil kontaktní kampaň.

Süddeutsche Zeitung uvádí, že na Pavlovo závěrečné setkání s voliči na Staroměstském náměstí v Praze si vícero lidí přineslo transparenty s heslem Pavel na Hrad. „Připomíná to dobu sametové revoluce v roce 1989, kdy lidé skandovali Havel na Hrad,“ dodal list o době, která předcházela zvolení disidenta a spisovatele Václava Havla československým prezidentem.

Reklama

Doporučované