Hlavní obsah

Šéf Mossadu jednal s katarským premiérem o příměří v Gaze

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Šéf izraelské tajné služby Mossad David Barnea jednal v pátek v Evropě s katarským premiérem Muhammadem bin Abdarem Rahmánem Sáním o možném novém příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmích držených Hamásem.

Článek

O jednání s odvoláním na obeznámený zdroj dnes informovala agentura Reuters. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu podle agentury vyjednávání nepřímo potvrdil.

Šéf izraelské vlády na tiskové konferenci vyjádřil přesvědčení, že izraelská vojenská ofenziva v Gaze pomohla v listopadu k propuštění části rukojmích výměnou za dočasné příměří. Chce proto na Hamás, který v Gaze vládne, nadále tlačit.

„Pokyny, které dávám vyjednávacímu týmu, jsou založeny na tomto tlaku, bez kterého nemáme nic,“ řekl Netanjahu, aniž by se přímo vyjádřil k informacím o vyjednávání s Katarem, který slouží jako prostředník mezi Izraelem a Hamásem.

Hamás v prohlášení uvedl, že je proti jakémukoliv vyjednávání o „výměně vězňů, dokud jednou provždy neustane agrese proti našemu lidu“.

Izrael i v sobotu pokračoval v útocích na Gazu, kde ve velmi těžkých podmínkách žije 2,3 milionu Palestinců, ale podle dvojice egyptských bezpečnostních činitelů se zdá, že je nyní ochotnější pracovat na příměří výměnou za propuštění rukojmích. Součástí případné dohody by zřejmě znovu bylo také propouštění Palestinců vězněných Izraelem.

Při nečekaném útoku na Izrael ze 7. října zabili palestinští radikálové na 1200 lidí, převážně civilistů, a do Gazy zavlekli na 240 rukojmích. Stále jich zadržují přes 130, Izrael se ale domnívá, že kolem 20 už je po smrti. Během rozsáhlé izraelské protiofenzivy přišlo v Gaze o život kolem 19 000 lidí. Velká většina zdejších obyvatel musela opustit své domovy.

Reklama

Doporučované