Hlavní obsah

Šéf španělského fotbalu po aféře s polibkem končí

Foto: OSCAR GONZALEZ FUENTES, Shutterstock.com

Aféra šéfa španělského fotbalu spustila ve Španělsku vlnu protestů. Požadovanou červenou kartu si nakonec Luis Rubiales dal sám.

Reklama

Luis Rubiales čelil tlaku na odstoupení z pozice prezidenta Španělského fotbalového svazu od finále ženského mistrovství světa, po němž bez svolení políbil na ústa hráčku Jenni Hermosovou.

Článek

Luis Rubiales oznámil, že odstoupí z funkce prezidenta Španělského fotbalového svazu poté, co nevyžádaným polibkem na mistrovství světa fotbalistek spustil vlnu kritiky a odstartoval rozsáhlou debatu o sexismu.

„Po rychlém suspendování ze strany FIFA a po zbytku řízení proti mně je jasné, že se do své funkce nemohu vrátit,“ uvedl Rubiales, který od finále šampionátu, po němž políbil na ústa španělskou záložnici Jenni Hermosovou, čelil tlaku na odstoupení z funkce.

V nedělním prohlášení oznámil, že prozatímnímu šéfovi svazu Pedru Rochovi předal rezignaci a odstoupil také z pozice viceprezidenta výkonného výboru UEFA.

„Nemohu pokračovat ve své práci,“ řekl Rubiales v televizním rozhovoru s novinářem Piersem Morganem, který má být odvysílán v úterý, střípky z něj se však na veřejnost dostaly už teď.

„Mluvil jsem se svým otcem a dcerami. Vědí, že nejde o mě,“ uvedl Rubiales s tím, že aféra se negativně dotýká jeho blízkých. „Někteří přátelé, kteří jsou mi velmi blízcí, mi říkají: Luisi, teď se musíš soustředit na svou důstojnost a pokračovat v životě. Pravděpodobně tím ublížíš lidem, které máš rád,“ dodal.

Více o španělské fotbalové aféře

Nevhodný polibek na fotbalovém hřišti spustil ve Španělsku vlnu kritiky a hněvu kvůli sexistickému chování vůči ženám. Kauza neutichá od chvíle, kdy šéf španělského fotbalu až příliš intimním a nevyžádaným způsobem gratuloval hráčkám reprezentace po vyhraném finále mistrovství světa. Je Španělsko na prahu společenské revoluce?

Rubiales věří v očištění

Aféra okolo nevhodného polibku se táhne už od 20. srpna, kdy Španělky ve finále mistrovství světa porazily Anglii. Rubiales tehdy gratuloval hráčkám až příliš intimním a nevyžádaným způsobem. Jenni Hermosovou dokonce políbil na rty.

Podle něj byl polibek vzájemný a konsenzuální. Třiatřicetiletá hráčka to však popírá a tvrdí, že k němu došlo „bez jakéhokoliv souhlasu z její strany“. Polibek označila za „sexistický a nemístný“. Na Rubialese v úterý podala trestní oznámení.

Španělské státní zastupitelství následně Rubialese obvinilo ze sexuálního napadení a nátlaku. Kvůli nevyžádanému polibku ho suspendovala světová federace FIFA, disciplinární řízení s ním zahájil i Španělský sportovní tribunál.

Proti Rubialesovi se postavila řada španělských i světových politiků, sportovců a celebrit. Jeho odpůrci v minulém měsíci protestovali před ředitelstvím Španělského fotbalového svazu a požadovali Rubialesovo odstoupení.

Celkem 81 španělských hráčů, mezi nimi 23 vítězů světového šampionátu, pohrozilo, že nebudou hrát za národní tým, pokud Rubiales zůstane ve své funkci, připomíná stanice BBC.

„Nechci, aby byl španělský fotbal poškozen kvůli tak nepřiměřené kampani, jako je tato,“ oznámil v neděli Rubiales s tím, že jeho snaha o setrvání ve funkci „nepřinese nic pozitivního ani federaci, ani španělskému fotbalu“.

Dodal však, že se chystá očistit své jméno. „Věřím v pravdu a udělám vše, co je v mých silách, aby zvítězila,“ vzkázal Rubiales, podle kterého je už teď ve španělských ulicích patrné, že „každým dnem více a více převládá pravda“.

Reklama

Doporučované