Hlavní obsah

Máme toho dost, odejděte! Vzpoura mistryň světa proti fotbalovému bossovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Šéf španělského fotbalového svazu Luis Rubiales líbá reprezentantku Jenni Hermosovou po finále mistrovství světa (20. srpna 2023).

Reklama

Článek

Nevhodný polibek na fotbalovém hřišti spustil ve Španělsku vlnu kritiky a hněvu kvůli sexistickému chování vůči ženám. Kauza neutichá od chvíle, kdy šéf španělského fotbalu až příliš intimním a nevyžádaným způsobem gratuloval hráčkám reprezentace po vyhraném finále mistrovství světa. Je Španělsko na prahu společenské revoluce?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jak se z nevyžádaného polibku stala záležitost, která rezonuje ve španělském sportu, společnosti i politice.
  • Že kauza v zemi oddané fotbalu z části zastínila mimořádný sportovní úspěch tamní ženské reprezentace.
  • Proč jde o zásadní moment při pohybu španělské společnosti směrem k větší rovnosti mužů a žen.

Historický první titul mistryň světa hráčkám španělské reprezentace už nikdo nevezme. Jenže euforii po finálovém vítězství 1:0, kterého dosáhly předminulou neděli nad soupeřkami z Anglie, záhy poté začala nahlodávat kauza kolem předsedy španělského fotbalového svazu Luise Rubialese.

„Všichni ve Španělsku o tom teď mluví. I všechny politické strany od krajní levice po krajní pravici se projednou celkem shodnou, že by Rubiales měl rezignovat,“ popisuje atmosféru ve Španělsku novinářka María Ramírezová, která je šéfeditorkou zpravodajského serveru elDiario.es. V rozhovoru pro podcast 5:59 dodává, že tak široký konsenzus není ohledně podobných případů ve Španělsku zrovna obvyklý.

Foto: Profimedia.cz

Španělské hráčky při oslavách světového titulu.

Luis Rubiales už ale také španělský fotbal neřídí. O víkendu ho suspendovala mezinárodní fotbalová federace FIFA, která zároveň spustila své šetření. A není jediná - vyšetřování kvůli podezření ze sexuálního obtěžování zahájila i španělská prokuratura.

Důvod? Rubialesovo chování po vítězném finále, které zachytily televizní kamery. Při ceremoniálu španělské reprezentantky všemožně objímal, hráčku Jenni Hermosovou pak políbil přímo na ústa.

Kromě polibku také chytání se v rozkroku

V rozmezí několika následujících dnů Rubiales vysvětloval, k čemu podle něj na stadionu v australském Sydney došlo. Polibek byl prý vzájemný a konsenzuální. Jenže vůči takovému výkladu se Hermosová ohradila. „Jasně řekla, že polibek byl nevyžádaný, nekonsenzuální, že jí to nebylo příjemné a že se cítila jako oběť agrese,“ popisuje Ramírezová.

Navíc kamery zachytily i další zvláštní chování fotbalového šéfa. Ve VIP zóně se chytil za rozkrok, když poblíž stála španělská královna Letizia a její 16letá dcera.

Od finálového večera se tak začaly objevovat požadavky na Rubialesův konec ve funkci. Tlak výrazně zesílil po odhalení, že svaz vydal za fotbalistku Hermosovou vyjádření, podle něhož byl polibek v pořádku. Jenže hráčka taková slova nepronesla. „To byl jeden z klíčových momentů, který ten hněv ve Španělsku opravdu vybudil - že se to ještě snaží zamaskovat tím, že dotyčné hráčce podsouvají něco, co nikdy neřekla,“ uvádí Ramírezová.

Španělská „exploze solidarity“

Kauza nevhodného chování - nebo možná také sexuálního obtěžování - ze strany svazového šéfa nyní rezonuje, není ale prvním případem, kdy si hráčky stěžují. Loni například žádaly výměnu současného kouče Jorgeho Vildy, který je údajně šikanoval, ponižoval či manipuloval. Podobná obvinění zaznívala také na adresu jeho předchůdce Ignacia Queredy, který ženskou reprezentaci trénoval dlouhých 27 let.

Mohutnou odezvu vyvolala ale až současná aféra. Mezi lidmi došlo k „explozi solidarity“ a zdá se, že Španělsko prochází zásadním momentem, říká Ramírezová. „Lidé začali sdílet své vlastní příběhy, kdy čelili zastrašování, špatnému zacházení nebo šikaně ve sportu - ale třeba i ve sportovní žurnalistice nebo dalších sférách - které se dotýkají veřejného života a veřejných institucí,“ popisuje.

Foto: archiv Maríi Ramírezové

Novinářka María Ramírezová ze španělského serveru elDiario.es.

Silnou reakci veřejnosti zřejmě ovlivnilo i to, kdo se tentokrát stal terčem nevhodného chování. „Nikdy předtím se ve Španělsku nestalo, že by o špatném zacházení veřejně promluvily takto prominentní ženy,“ všímá si novinářka. Navíc šlo o čerstvé mistryně světa. Ramírezová podotýká, že s vítězstvím za zády má člověk znatelně větší moc - a když promluví, lidé mu věnují větší pozornost.

Navíc si prý Španělé všimli, že tu byla snaha fotbalového svazu věc ututlat. A na paměti měli i zacházení, jakému tým čelil v minulosti. „A tohle všechno se protnulo s kontextem současného Španělska, které prochází obrovskou změnou. (…) Tohle je jedna ze chvil, na které nejspíše budeme vzpomínat jako na důležitý milník, kdy se lidé zastavili, zapřemýšleli - a možná něco ve svém chování změnili,“ dodává novinářka serveru elDiario.es María Ramírezová.

V podcastu 5:59 se také dozvíte více o minulosti Luise Rubialese nebo jestli je Španělsko při pohledu na jeho kauzu skutečně jednotné. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Matěj Válek

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, TV Nova, CNN Prima NEWS, ČT sport, Nova Sport 1, Český rozhlas Radiožurnál, YouTube - RTVE Noticias, YT - BBC News, YT - Guardian Football

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované