Hlavní obsah

Šéf vagnerovců: Chci kandidovat na prezidenta Ukrajiny

Foto: Profimedia.cz

Jevgenij Prigožin chce prý odvést pozornost od svých politických ambicí doma v Rusku.

Reklama

Velitel vagnerovců a možný budoucí Putinův konkurent Jevgenij Prigožin na videu tvrdí, že chce v roce 2024 kandidovat na post ukrajinského prezidenta.

Článek

Šéf ruských žoldnéřů Jevgenij Prigožin ve videu dostupném na internetu tvrdí, že chce příští rok kandidovat v ukrajinských prezidentských volbách.

Informovala o tom agentura Unian. Prigožin přitom patří k oporám ruského útoku na Ukrajinu, je spojencem ruského prezidenta Vladimira Putina a dosud politické ambice odmítal.

„Učiním politický coming out. Když vidím, co se děje okolo mě, získal jsem politické ambice. Rozhodl jsem se v roce 2024 kandidovat na prezidenta. Prezidenta Ukrajiny. Budu v této funkci konkurovat Porošenkovi a Zelenskému,“ jmenoval ve videu Prigožin minulého a současného prezidenta Ukrajiny. Podle jeho slov bude v případě jeho vítězství „vše v pořádku a projektily nebudou zapotřebí“.

Šéf žoldnéřské Vagnerovy skupiny je na záběrech ve vojenském oblečení, má neprůstřelnou vestu a přilbu. Stojí před zničenou zdí několik metrů nad zemí, jsou slyšet výbuchy a je vidět poničené město.

Zhruba před týdnem Prigožin napsal na síti Telegram, že nemá politické ambice: „naším úkolem je bojovat a hájit zájmy Ruské federace“.

Ukrajinské prezidentské volby byly naposledy na jaře 2019. Zelenskyj tehdy ve druhém kole se ziskem 73 procent hlasů porazil Porošenka, který usiloval o druhý mandát. Prezidentský mandát je na Ukrajině pětiletý.

Reklama

Doporučované