Hlavní obsah

Rozkol před ukrajinskou ofenzívou. Vagnerovci hrozí ústupem z Bachmutu

Foto: Telegram/@Prigozhin_hat, Seznam Zprávy

Jevgenij Prigožin během čtvrtečního prohlášení o stažení vagnerovců z Bachmutu.

Reklama

aktualizováno •

Spor mezi bývalým Putinovým číšníkem a vedením ruského ministerstva obrany vyeskaloval. Šéf ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin už ale v minulosti hrozil opakovaně.

Článek

Šéf ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin ve čtvrtek oznámil, že se její jednotky k 10. květnu stáhnou z ukrajinského Bachmutu, který se Rusko snaží obsadit už řadu měsíců. Vagnerovci se přesunou do týlových táborů a předají pozice ruskému ministerstvu obrany.

Prigožin to v rozsáhlém prohlášení zdůvodnil kritickým nedostatkem munice, který dlouhodobě dává za vinu vedení ministerstva obrany.

„Od 10. května 2023 opouštíme obec Bachmut,“ řekl v projevu, který zveřejnil jeho firemní kanál na sociální síti Telegram.

„Kvůli nedostatku munice rostou naše ztráty geometrickou řadou každý den,“ uvedl také v příspěvku, který kromě videa obsahuje i bodový přepis jeho prohlášení.

Vagnerovci podle Prigožina zůstanou na pozicích v Bachmutu do 9. května, kdy se v Rusku slaví Den vítězství na památku porážky nacistického Německa. Následně se žoldnéři stáhnou do týlových táborů, aby si „olízali rány“.

Prigožin, jenž má historické osobní vazby na prezidenta Vladimira Putina ještě z doby jeho působení v Petrohradu, už v minulosti proslul různými dramatickými prohlášeními ve prospěch vagnerovců. Často se kriticky vyjadřoval na adresu ministerstva obrany.

Více o Prigožinovi a vagnerovcích

Jevgenij Prigožin je bývalý kriminálník, který se v 90. letech v Petrohradu prosadil v gastronomii a seznámil se tam s pozdějším prezidentem Vladimirem Putinem. Soukromou armádu vagnerovců nasadil v Africe nebo v Sýrii. Stál i za ruskou dezinformační „továrnou“.

Některá západní média interpretovala Prigožinovo prohlášení jako hrozbu, která se nemusí naplnit. Například britská stanice BBC připomněla, že Prigožin svými častými vystoupeními usiluje o veřejnou podporu, která v posledních měsících viditelně zeslábla. V minulosti už vícekrát vyslovil hrozby, které následně nenaplnil a zpětně je zlehčoval jako údajný žert.

Je také pozoruhodné, že ruská média, která jsou pod kontrolou státu, o Prigožinově prohlášení informovala až se zpožděním a velmi skromně. Některá zveřejnila pouze vyjádření mluvčího Kremlu.

V noci před čtvrtečním prohlášením zveřejnil Prigožin video, na kterém prochází kolem těl mrtvých žoldnéřů a emotivně žádá ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova o větší zásoby munice.

Mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov na prohlášení šéfa vagnerovců nechtěl reagovat. Na dotaz ruských médií však tvrdil, že Kreml o rozhodnutí Prigožina věděl více než pět dní předem.

Americký vojenský analytik Rob Lee tvrdí, že Prigožinova poslední stížnost na nedostatek munice pravděpodobně naráží na to, jak ruské ministerstvo obrany přiděluje munici před dlouho očekávanou protiofenzívou Ukrajiny. Ministerstvo musí bránit celou frontu, ale jediná Prigožinova starost spočívá v Bachhmutu, napsal na twitteru.

Prigožin sám předpověděl, že ukrajinská protiofenzíva začne do 15. května, protože tanky a dělostřelectvo budou moci postupovat za suchého počasí po posledním jarním dešti.

Reklama

Doporučované