Hlavní obsah

Šéfka ukrajinské Amnesty skončila. Organizace podle ní posloužila Kremlu

Foto: Profimedia.cz

Končící šéfka Amnesty International na Ukrajině Oksana Pokalčuková. Snímek z červnové akce Global Policy Forum v Miláně.

Reklama

Zpráva organizace Amnesty International viní ukrajinské ozbrojené síly, že provozují zbraňové systémy ve školách, nemocnicích a dalších obydlených oblastech. Šéfka ukrajinské pobočky kvůli vyznění zprávy končí.

Článek

Na protest proti zprávě Amnesty International, která obvinila Ukrajinu z ohrožování civilistů a porušování mezinárodních zákonů během obranné války proti Rusku, odstoupila šéfka ukrajinské pobočky této lidskoprávní organizace Oksana Pokalčuková.

Pokalčuková ve svém facebookovém příspěvku v pátek večer uvedla, že se zpráva stala nástrojem ruské propagandy, a oznámila, že se rozhodla z Amnesty International po sedmi letech kvůli hodnotovým neshodám s vedením organizace odejít.

Zpráva, ve které Amnesty kritizovala ukrajinské vojenské síly za to, že zřizují základny a provozují zbraňové systémy ve školách, nemocnicích a dalších obydlených oblastech, vyvolala na Ukrajině emotivní reakce. Proti jejím závěrům se ostře ohradil i prezident Volodymyr Zelenskyj. Naopak ruská média vyznění zprávy vyzdvihovala.

Podle Pokalčukové ukrajinská pobočka organizace důsledně požadovala, aby zpráva zohlednila stanovisko ministerstva obrany. Když se zástupci Amnesty nakonec na ministerstvo obrátili, dali prý ministerstvu velmi málo času na vyjádření.

Amnesty International ve čtvrtek uvedla, že se 29. července obrátila na ukrajinskou vládu. Do 3. srpna ale nedostala odpověď.

„V důsledku toho organizace nechtěně vytvořila materiál, který zněl jako podpora ruského narativu,“ napsala Pokalčuková. „Ve snaze chránit civilisty se tento výzkum stal nástrojem ruské propagandy,“ uvedla.

Už po zveřejnění zprávy Pokalčuková zdůraznila, že ukrajinská pobočka Amnesty se na přípravě textu zprávy nepodílela.

Reklama

Doporučované