Hlavní obsah

Senát USA „vyslechne“ nového Bidenova muže pro Prahu

Foto: Profimedia.cz

Bijan Sabet (vpravo) je významný sponzor americké Demokratické strany.

Reklama

Už dva roky čeká Česko na nového amerického velvyslance. Příjezd Bijana Sabeta, novátorského investora, který bude v nadcházejících letech formovat česko-americké vztahy, se nyní výrazně přiblížil.

Článek

V úterý 29. listopadu se v zahraničním výboru amerického Senátu uskuteční „grilování“ Bijana Sabeta, budoucího amerického velvyslance v Česku.

Sabet má být „politickým“ velvyslancem administrativy prezidenta Joea Bidena, patří ke sponzorům Demokratické strany. Demokraté v listopadových volbách v USA udrželi Senát, jenž musí v americkém systému vyslání nových ambasadorů schválit. To zvyšuje šance, že slyšení proběhne hladce.

Příjezd Sabeta do Prahy se dá podle diplomatických zdrojů čekat po Novém roce.

„Objevitel“ Twitteru

Zahraniční výbor amerického Senátu si na úterý kromě Sabeta pozval i kandidáty na nové velvyslance USA do Bulharska, Litvy a Estonska. V Rize a Sofii však na rozdíl od Prahy působí velvyslanci – kariérní diplomaté. V Česku od inaugurace Bidena v lednu 2021 úřadují jen nižší diplomaté v hodnosti chargé d'affaires.

Česko se ocitlo mezi posledními zeměmi v Evropské unii, kam Bidenova administrativa posílá plnohodnotného velvyslance. Vzhledem k tomu, že jde o politického nominanta, bude mít Sabet v případě svého jmenování své místo jisté jen asi na dva roky – tedy do příštích voleb hlavy státu USA v roce 2024, respektive do inaugurace příštího prezidenta či prezidentky v lednu následujícího roku.

Více o novém americkém velvyslanci v Česku

Už bezmála dva roky je neobsazený post velvyslance USA v Česku. Věci se ale mají pohnout. Do Prahy má přijít internetový investor a sponzor demokratů Bijan Sabet.

Po slyšení na zahraničním výboru musí jeho vyslání schválit ještě celý Senát. Sabet už ale má agrément z české strany, tedy jakési povolení úřadovat zde. V Česku ho tedy čeká už jen poslední krok k převzetí ambasády USA v Praze, ten ale je politicky citlivý – předání pověřovacích listin českému prezidentovi. Miloš Zeman, který se během svého úřadování snažil tužit vztahy hlavně s Ruskem a Čínou, měl zejména s velvyslanci demokratických administrativ USA v minulosti napjaté vztahy. Zemanův mandát končí 7. března 2023.

Favorit na vyslance Bílého domu v Praze, Američan s korejsko-íránskými kořeny, je spoluzakladatelem společnosti Spark Capital. V roce 2008 investoval do sociální sítě Twitter, v letech 2008 až 2011 byl Sabet i v představenstvu společnosti Twitter.

Reklama

Související témata:

Doporučované