Hlavní obsah

Nový Bidenův člověk v Praze: Objevil Twitter, kritizoval Trumpa

Foto: Seznam Zprávy

Twitterový účet Bijana Sabeta, který je kandidátem na post velvyslance USA v Česku.

Reklama

Už rok a půl je neobsazený post velvyslance USA v Česku. Věci se ale mají pohnout. Do Prahy má přijít internetový investor a sponzor demokratů Bijan Sabet.

Článek

Americký časopis Forbes ho zařadil ke stovce klíčových hráčů v technologickém byznysu. Investoval mimo jiné do sociální sítě Twitter, který je nejen v USA zásadní politickou platformou. Teď se Sabet chystá posunout do politického „ringu“ i osobně.

Podle zatím neoficiálních informací se má stát novým velvyslancem v Česku. Podle zdrojů Seznam Zpráv lze v dohledné době čekat, že jeho pražskou nominaci oznámí Bílý dům. Zatímco v Česku velvyslance schvaluje vláda a podepisuje prezident, v USA musí projít i slyšením a potvrzením v Senátu. Tam nemusí jít vše hladce. Bidenovi demokraté v něm nemají jasnou většinu a navíc se v USA blíží podzimní volby.

Sabet coby bohatý byznysman patří ke sponzorům Demokratické strany. V minulosti výrazně vystupoval proti republikánskému prezidentu Donaldu Trumpovi.

Česko a USA čeká ve vzájemných vztazích klíčová fáze. Bude se jednat hlavně o  bezpečnosti - o pořízení supermoderní stíhací letky a jaderné energetice. Česko-americké vztahy momentálně formuje zejména ruská agrese na Ukrajině.

Radarový záskok

Americkou ambasádu v Praze opustil poslední velvyslanec Stephen King v lednu 2021, když se z Bílého domu zároveň stěhoval Donald Trump. Nové jméno zatím diplomatická mise USA komentovat nebude. Zároveň ale příchod Sabeta nevyvrátila.

„Prezident Biden zatím neoznámil nominaci na velvyslance v České republice. Velvyslanecké nominace oznamuje Bílý dům,“ uvedl pro Seznam Zprávy Griffin Rozell, mluvčí americké ambasády v Praze.

Tu zatím řídí zkušený diplomat Mike Dodman, který sice má díky minulému angažmá titul ambasadora, ale v Praze působí v nižší hodnosti charge d’affaires. Má tu ale zároveň nadstandardní kontakty. Před patnácti lety patřil k americkým vyjednavačům, kteří s českými představiteli dohodli umístění amerického radaru v Brdech - projekt, který ale nakonec ztratil politickou podporu na obou stranách Atlantiku.

Bijana Sabeta zmiňují diplomatické zdroje Seznam Zpráv jako již jasného kandidáta na post v Česku. O Sabetovi coby kandidátovi na post velvyslance v Česku psal i server lidovky.cz.

Komplikace: Twitter?

Kdo je favorit na vyslance Bílého domu v Praze? Američan s korejsko-íránskými kořeny je spoluzakladatelem společnosti Spark Capital. Prozíravost prokázal, když v roce 2008 investoval do sociální sítě Twitter. Tehdy byla ještě v plenkách, podle Sabetovy webové stránky měl tehdy Twitter 11 zaměstnanců a pár stovek tisíc uživatelů - dnes má stovky milionů aktivních uživatelů měsíčně. V letech 2008 až 2011 byl Sabet i v představenstvu společnosti Twitter.

Zároveň se ale v průběhu let stal Twitter zásadním politickým kolbištěm. S trochou nadsázky lze říct, že přes Twitter „vládl“ USA jeho náruživý uživatel Donald Trump, nakonec mu ale společnost zablokovala účet poté, co jeho příznivci napadli americký Kongres. Zrušení Trumpova účtu bylo velmi diskutovanou věcí  z hlediska svobody projevu i politické zodpovědnosti na sociálních sítích.

„Twitterová otázka“ by mohla komplikovat Sabetovo schválování v Senátu. Republikáni už v minulosti zablokovali Bidenovy velvyslanecké nominace a slyšení v horní komoře amerického parlamentu zůstávají podle zpráv z amerických médií poměrně tvrdá. Ve Washingtonu je skluz ve schvalování nových velvyslanců politické téma.

„Biden nominoval více velvyslanců - 121 - než Bush, Obama nebo Trump ve stejný čas svých prezidentských období. Ale Senát potvrdil jen 72 z nich, oproti tomu Bushovi 93 a 73 Obamovi,“ napsal začátkem července vlivný americký list The Washington Post. Podle něj v Senátu na schválení čekají velvyslanecké nominace do klíčových ekonomik, jako jsou Brazílie, Indie. Oznámenou nominaci nemá například Itálie.

V minulosti se aktivně zapojil do odporu proti zákazu vstupu do USA občanům ze sedmi, převážně muslimských zemí. V roce 2017 vyzýval šéfy technologických gigantů, aby se Trumpovi postavili.

„CEO mají mít na paměti, že jejich zaměstnanci k nim vzhlížejí. A pokud mají pocit, že jejich zaměstnavatel se za ně nepostaví, ať už jde o záležitosti transgender, práva žen, životní prostředí či imigrace, myslím, že jde o promarněnou příležitost,“ uvedl Sabet podle serveru Vox v podcastu s významnou novinářkou, specializující se na technologie, Karou Swisherovou.

Sabet je ženatý a má tři děti, na svém twitterovém profilu se spíš než jako politický bojovník prezentuje jako nadšený amatérský fotograf a cestovatel a člověk, zajímající se o společenskou zodpovědnost.

Stíhačky a jádro

Česko-americké vztahy se momentálně dostávají do důležité fáze. Po roce 1989 hodně stály na osobních vazbách „sametového“ prezidenta Václava Havla, v posledních letech ale procházely složitým obdobím. To začalo pádem radarového projektu v roce 2009 a následným zrušením tendru na stavbu nových bloků v Jaderné elektrárně Temelín, o který se v geopolitické bitvě ucházel americký Westinghouse proti ruskému Rosatomu. Tendr ale nakonec také skončil bez výsledku, česká strana jej zrušila a pro Westinghouse to znamenalo značnou finanční ztrátu.

Vzájemným kontaktům nesvědčilo ani prezidentování Miloše Zemana, který inklinoval na východ. Na návštěvu do Bílého domu ho nedostala ani nadstandardní podpora Donaldu Trumpovi. V zemanovské éře transatlantickou vazbu udržoval tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO). Šlo hlavně o bezpečnost, ať už nasazení českých vojáků v Afghánistánu či třeba spolupráci tajných služeb.

Teď jsou na stole zásadní projekty. Vláda Petra Fialy chce s Bidenovou administrativou dojednat pořízení supermoderních stíhaček F-35. Rodí se také česko-americká dohoda o obranné spolupráci, která by výhledově umožnila příchod amerických vojáků na české území. Westinghouse, dnes kanadsko-americká firma, se momentálně uchází o jaderný tendr – tentokrát v Dukovanech.

Záleží víc na lidech než na funkcích

Čeští diplomaté tvrdí, že stávající situace, kdy americké ambasádě v Praze vládne „jen“ chargé d’affaires, vztahy nekomplikuje. „Mike Dodman funguje v zásadě jako plnohodnotný velvyslanec – a ještě k tomu velmi dobře. I tady se ukazuje, že mnohdy záleží víc na lidech než na funkcích,“ řekl Seznam Zprávám vysoce postavený zdroj z české diplomacie.

V minulosti, před příchodem Dodmana, byla znát i jistá netrpělivost české strany.

„Česko-americké vztahy jsou nejlepší, co kdy byly. Tohle je nicméně záležitost diplomacie USA, kterou nám nepřísluší komentovat. Jediné, co můžeme říct, je, že jde o téma, které přirozeně zmiňujeme při každém jednání s americkou stranou,“ vzkázala Seznam Zprávám mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Mariana Wernerová.

Do důležitých let „přezbrojuje“ i česká ambasáda ve Washingtonu. Velvyslancem se stane ještě Babišův nominant, stávající státní tajemník Miloslav Stašek. Jak řekl Seznam Zprávám, odjede už k 1. září. Nová vláda mu ale na ambasádu poslala silnou „dvojku“, tedy zástupce velvyslance - bývalého náměstka Ministerstva obrany a českého zástupce v NATO - Jana Havránka. Ten má blízko spíše k „jestřábům“ z ODS.

Reklama

Související témata:

Doporučované