Hlavní obsah

Odvolaný velvyslanec Perebyjnis povýší. Zamířit může přímo k Zelenskému

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis v Česku neúnavně lobboval za svou zemi.

Reklama

Informace, že v Praze skončí ukrajinský ambasador Jevhen Perebyjnis, přišla náhle. Doma na Ukrajině ho ale podle informací Seznam Zpráv čeká odměna za úspěšnou misi v České republice.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když v červnu přijel ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis na hudební festival Rock for People v Hradci Králové, byl jako jedna z rockových hvězd. Rozjaření lidé se s ním zdravili, vyjadřovali mu podporu, a dokonce si s ním fotili selfíčka. Na jeho vystoupení s názvem „Nesmíme polevit“ o válce na Ukrajině bylo plno.

Ukrajinský diplomat a vystudovaný bohemista, který své zemi získává body i skvělou češtinou, ve své funkci v Praze končí v srpnu. Jeho stažení bylo trochu překvapivé. Perebyjnis odejde uprostřed války, v níž se Praha výrazně podílí na vyzbrojování Kyjeva. A také během českého předsednictví Evropské unii, s níž se chce Ukrajina co nejvíce sbližovat. A každý nový diplomat, který přijde po něm, bude potřebovat čas zaběhnout se v novém působišti.

Podle informací Seznam Zpráv však ukrajinský diplomat po zjevně úspěšné pražské misi míří doma vysoko. Z diplomacie by se mohl přesunout přímo do kanceláře prezidenta Volodymyra Zelenského.

Ruské tanky na Letné

Naposledy Perebyjnis v Česku zahajoval netradiční výstavu. Na Letenské pláni jsou k vidění vraky ruské válečné techniky přivezené přímo z ukrajinského bojiště, aby demonstrovaly sílu, které Ukrajina doma čelí. České tiskové kanceláři tam Perebyjnis sdělil, že se vrátí do Kyjeva a na své domovské ministerstvo zahraničí. Nevyloučil další možné vyslání do zahraničí.

Podle informací Seznam Zpráv ze tří českých diplomatických zdrojů ale Perebyjnis míří do úřadu prezidenta Zelenského.

Ukrajinská ambasáda v Praze tuto informaci na přímý dotaz Seznam Zpráv nepotvrdila ani nevyvrátila. „Zatím další působení pana velvyslance nekomentujeme,“ uvedla mluvčí velvyslanectví Tetiana Okopná.

Takové angažmá nemusí být nutně v rozporu s tím, co Perebyjnis zatím veřejně řekl. Diplomaté, i ti čeští, často zůstávají zaměstnanci svého mateřského úřadu, i když působí v jiných institucích. Mohou třeba dostat neplacené volno. Například šéf zahraničního odboru české prezidentské kanceláře a bývalý několikanásobný velvyslanec Rudolf Jindrák zůstává technicky vzato zaměstnancem Černínského paláce a má se za to, že po angažmá na Hradě se do diplomacie a k velvyslancování vrátí.

Na „dobrou pozici“

Z Kyjeva se právě vrátil Tomáš Pojar, poradce premiéra Petra Fialy pro bezpečnost a zahraniční vztahy a klíčový muž česko-ukrajinských vztahů v časech války. V souladu s diplomatickými zvyklostmi odmítl konkrétní možné působení Perebyjnise v budoucnosti komentovat.

„Velvyslanec Perebyjnis má prý v Kyjevě získat dobrou pozici,“ řekl ale Seznam Zprávám Pojar. Jak dodal, odchodem aktivního a známého ambasadora česko-ukrajinské vztahy neutrpí. „Velvyslanci se obvykle řádně střídají po čtyřech letech. Velvyslanec Perebyjnis je v Praze tuším již pět a půl roku, takže to považuji za rutinní záležitost,“ uvedl.

Rovněž zákulisní informace nasvědčují tomu, že Perebyjnis nebyl stažen „za trest“. „Dostane dobrou funkci v Kyjevě, není to trest, je to povýšení,“ uvedl pro Seznam Zprávy vysoce postavený zdroj z diplomacie, který si přál vzhledem k citlivosti takové informace zůstat v anonymitě.

Stažení Perebyjnise z Prahy Kyjev oznámil začátkem července v rámci širších změn na ukrajinských úřadech ve světě. Ty jsou samozřejmě v souvislosti s válečnou situací v zemi ostře sledované.

Mezi odvolanými diplomaty byl i ukrajinský velvyslanec v Německu Andrij Melnyk, který měl ve svém diplomatickém působišti mnohem těžší práci než třeba jeho kolega v Česku. Z těžkých vah Evropy musel Berlín přehodnotit svou politiku vůči Moskvě v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině snad nejbolestněji a nešlo to úplně hladce. A Melnyk se ne vždy držel diplomatického slovníku. V jedné přestřelce kvůli blízkosti Berlína s Moskvou dokonce německého kancléře nazval „trucovitým wurstem“.

Nabízí se tak možnost, že stažení širší skupiny velvyslanců včetně Perebyjnise má také trochu zahlazovat vypjatou výměnu v Berlíně.

Kdo po Perebyjnisovi

Perebyjnisův odjezd zároveň otevírá otázku, kdo ho v těchto klíčových časech nahradí, a s tím může souviset i příští angažmá končícího velvyslance. Podle některých zdrojů by mohl přijít do Prahy právě někdo z blízkosti Zelenského, tedy spíše „politický“ diplomat než kariérní. Navíc by již mohl mít navázané vztahy s klíčovými českými představiteli.

České ministerstvo zahraničí odmítlo komentovat, zda již řeší případnou nominaci nového ukrajinského ambasadora. Před příjezdem na misi musí každý velvyslanec získat od hostitelské země takzvaný agreement neboli souhlas s diplomatickým působením. Do jeho udělení ale proces jmenování nových velvyslanců probíhá v utajeném režimu, proto jej nikdy úřady nekomentují.

„To nám nepřísluší komentovat,“ uvedla Lenka Do, mluvčí ministra zahraničí Jana Lipavského, na dotaz, zda už běží proces udělení agreementu Perebyjnisovu nástupci.

Střídání se v nedaleké budoucnosti čeká i na postu českého velvyslance na Ukrajině. Tuto pozici už od roku 2017 zastává zkušený kariérní diplomat Radek Matula. Skončit by měl podle informací Seznam Zpráv příští rok.

Reklama

Doporučované