Hlavní obsah

Severní Korea se chlubí jadernou ponorkou. Je ale jaderná jen napůl

Severní Korea představila ponorku, která podle režimu nese taktické jaderné střely.Video: AP

 

Reklama

KLDR představila první „taktickou jadernou ponorku“. Do elitního klubu zemí vlastnících tuto obávanou zbraň ale nevstoupila. Ponorka totiž podle analytiků nemá jaderný pohon. Schopnost odpalovat jaderné hlavice nicméně mít může.

Článek

Severokorejská státní tisková agentura KCNA odvysílala záběry ze zařazení první „taktické jaderné ponorky“ do provozu. Podle expertů ale na nich není nic, co by nasvědčovalo tomu, že se komunistický stát zařadil k několika málo zemím, které díky jaderným ponorkám disponují schopností zaútočit nepozorovaně z moře jadernou zbraní na jakékoliv místo na světě.

Jako jaderné ponorky se totiž zpravidla označují ponorky s jaderným pohonem, který severokorejské plavidlo nemá.

Nukleární pohon ponorkám propůjčuje klíčovou schopnost skrývat se v hlubinách neslyšně tak dlouho, dokud posádce nedojdou zásoby jídla. Kyslík a pitnou vodu si totiž díky dostatku energie z jaderného reaktoru vyrábí z mořské vody. Jaderné ponorky tak na rozdíl od elektrických nebo dieselových nemusejí nikdy na hladinu pro doplnění vzduchu a energie jim de facto nikdy nedojde.

Detailně jsme o jaderných ponorkách psali zde

Země, které ponorkami na tento pohon disponují, tato plavidla mohou využívat k různým účelům, ale tím strategicky nejdůležitějším je funkce záruky jaderné odpovědi útočníkovi pro případ, že by se nepříteli třeba podařilo vymazat celý stát z povrchu Země nebo jakkoliv eliminovat možnost odpovědět na nukleární útok z pevniny.

Alespoň jednu ponorku na jaderný pohon schopnou odpalovat i jaderné zbraně mají zatím jen USA, Rusko, Čína, Velká Británie, Francie a Indie.

Nová severokorejská ponorka Kim Kun-on je modernizovanou verzí sovětské ponorky třídy Romeo (Projekt 633), která byla vyvinuta v 50. letech minulého století a funguje na dieselový pohon. Přesněji řečeno jde o dieselovo-elektrickou ponorku, která může naftový motor použít k nabití elektrických baterií, a díky nim se pak na omezený čas pohybovat víceméně neslyšně.

Ponorkám na jaderný pohon se tedy severokorejská ponorka ve výše zmíněných klíčových parametrech nemůže rovnat, je ale možné, že nese a dokáže odpálit jaderné střely.

Severní Korea už v minulosti provedla několik jaderných testů a je otázkou, jak úspěšný je režim ve zmenšování jaderných hlavic na takovou velikost, aby je mohly nést i menší rakety odpalované z ponorek.

Podle analýzy serveru Naval News je ze záběrů patrné, že Kim Kun-on může nést a odpálit až 10 raket. Pravděpodobně by se mělo jednat o rakety typu Pukguksong-3 s maximálním dostřelem asi 2,5 tisíce kilometrů. Autor analýzy a jeden z předních světových odborníků na ponorky H I Sutton uvádí, že vzhledem k tomu, kolik diktátorský režim Kim Čong-una do nukleárního programu investuje, je pravděpodobné, že tyto rakety mohou mít jaderné hlavice.

Ponorka tak, přestože nemá jaderný pohon, může znamenat velký posun v severokorejských jaderných schopnostech.

Reklama

Doporučované