Hlavní obsah
Online

Cesta Lavrova do Srbska se komplikuje. Tři země mu zakázaly přelet

Foto: Profimedia.cz

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Reklama

aktualizováno •

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější informace s datem 5. června:

  • Ukrajinské hlavní město v neděli ráno zasáhlo několik raket. Ruský útok si vyžádal jednoho zraněného. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že rakety zasáhly tanky a další obrněná vozidla, která Ukrajině poskytly východoevropské země. Kyjev ale ztráty nepotvrdil, podle něj rakety zasáhly místo, kde se opravují zemědělské stroje.
  • Černá Hora, Severní Makedonie a Bulharsko zakázaly přelet ruskému vládnímu letadlu, kterým měl v pondělí ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov cestovat na oficiální návštěvu do Bělehradu. Serveru srbského deníku Danas to řekly neoficiální zdroje z vedení státu.
  • Rusko by mohlo zaútočit na západní města, pokud by Ukrajina použila raketové systémy dodané USA k útoku na území Ruska. Řekl to bývalý ruský premiér Dmitrij Medveděv, blízký spojenec Vladimira Putina.
  • Američtí představitelé se v posledních týdnech pravidelně setkávají se svými protějšky z Británie a Evropské unie a jednají o možnostech ukončení války na Ukrajině diplomatickou cestou. Americké stanici CNN to řekly zdroje obeznámené s jednáními. Ukrajina se rozhovorů přímo neúčastní, přestože USA dříve slíbily, že „o Ukrajině bez Ukrajiny“ se nic nerozhodne.
  • S Moskvou nemá smysl vyjednávat, dokud nebudou ruské síly zatlačeny co nejvíc k ukrajinsko-ruské hranici. V reakci na nedávné prohlášení francouzského prezidenta Emmanuela Macrona to uvedl poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak.

DĚNÍ NA UKRAJINĚ JSME SLEDOVALI TAKÉ V SOBOTU:

  • Ukrajina: Potřebujeme stálé dodávky zbraní, jednorázové nestačí

    Ukrajina potřebuje pravidelné dodávky zbraní ze Západu, a to až do dosažení vítězství nad Ruskem. Podle ukrajinských médií to dnes řekla náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Kyjev zatím nemá k dispozici dost zbraní na to, aby se mohl plně postavit ruské armádě, uvedla také politička. Zapotřebí jsou podle ní hlavně prostředky protivzdušné obrany a těžké zbraně.

    „Pořád potřebujeme pomoc, vzhledem k tomu, že jsme ve vleklé válce. Západ musí chápat, že nejde o něco jednorázového a že pomoc potřebujeme až do vítězství,“ citovala Maljarovou ukrajinská média.

  • Rusové pokračují v útoku na Severodoněck

    Ruská armáda podle Kyjeva aktuálně ovládá asi 60 procent města. „Ve směru na Severodoněck provádějí okupanti s podporou dělostřelectva útočné operace ve městě Severodoněck a ovládají východní část města,“ uvedl ráno ukrajinský generální štáb. Ve svém pravidelném večerním hlášení pak štáb sdělil, že nepřítel opevňuje své pozice ve směru na Charkov a ostřeluje pozice ukrajinské armády i civilní cíle v okolí, stejně jako řadu obcí v dalších částech Ukrajiny. Ruská armáda podle štábu pokračuje v postupu na Slovjansk.

    Strategičtější význam než Severodoněck má ale podle gubernátora regionu Serheje Hajdaje sousední Lysyčansk, protože je výše položen. „Severodoněck je však regionální centrum a jeho znovudobytí by zvedlo Ukrajincům sebevědomí,“ řekl Hajdaj v rozhovoru se serverem Suspilne.

  • Ostřelování Charkova pokračuje

    Ruské síly v neděli večer znovu ostřelují Charkov. Podle guvernéra Charkovské oblasti Oleha Synjehubova ruské jednotky v současné době ostřelují obytné oblasti v Charkově. Zatím nebyly hlášeny žádné oběti.

  • V Moldavsku byl zadržen ukrajinský poslanec

    Moldavská pohraniční stráž zadržela ukrajinského poslance Jevhena Jakovenka, který byl Běloruskem zařazen na seznam hledaných osob Interpolem, uvádí server The Kyiv Independent.

  • Na Ukrajině dnes podle médií zemřel další ruský generál

    Během bojů na východě Ukrajiny dnes zemřel ruský generálmajor Roman Kutuzov, píše ukrajinská agentura Unian. Moskva úmrtí dalšího svého generála na Ukrajině zatím nepotvrdila, kondolence adresované Kutuzovovým blízkým se ale objevují i na proruských kanálech na komunikační platformě Telegram, podotklo internetové médium Nexta.

    Generálmajor zemřel nedaleko Lysyčansku v Luhanské oblasti, na jehož ovládnutí se v poslední době zaměřuje ruská armáda. Okolnosti jeho úmrtí nejsou známy, v některých zprávách ale podle Unian stojí, že odešel „jako voják a vojín“.

    Na začátku května šéf americké vojenské rozvědky DIA Scott Berrier uvedl, že od začátku invaze Rusko přišlo o osm až deset generálů. Koncem května pak přišla zpráva o úmrtí generálmajora ruských vzdušných sil ve výslužbě, který se z neobjasněných důvodů zapojil jako letec do bojů.

  • V Mariupolu je kritický nedostatek vody, hlásí poradce starosty

    Poradce mariupolského starosty Petro Andrušenko řekl, že lidé se museli registrovat, aby získali pitnou vodu, kterou navíc dostali pouze každé dva dny.

    Základní infrastrukturu a služby, jako je voda, plyn a elektřina, je po dlouhém obléhání ruskými silami stále potřeba obnovit. Podle CNN Andrušenko řekl, že „množství vody bylo dříve malé, ale nyní je na minimu“. Řekl také, že dodávaná voda často potřebuje ještě převařit.

    Vedení města se obává, že by ve městě mohly propuknout nemoci kvůli množství odpadků a mrtvých těl pohřbených v mělkých hrobech.

    „Očekáváme choleru nebo jakoukoli virovou epidemii související s gastrointestinálním traktem. V důsledku nehygienických podmínek k tomu může dojít. Nejhorší je, že tak základní věc, jako je úplavice, v současných podmínkách a s nefunkčním medicínským systémem, nedostatkem léků, nedostatkem laboratoří a všeho, na co jsme zvyklí, nedostatkem vakcín v Mariupolu… i úplavice může zabít desetitisíce,“ řekl Andrušenko.

  • Lavrovovi se výrazně zkomplikovala cesta do Srbska

    V úterý měl přiletět na státní návštěvu Srbska ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Jenže návštěva se komplikuje. Podle bělehradského serveru Novosti totiž Lavrovovi zavřelo vzdušný prostor Bulharsko, Černá Hora a Severní Makedonie.

  • Ukrajinští fotbalisté usilují o účast na MS ve fotbale

    Na stadionu v Cardiffu od 18. hodiny hraje ukrajinská reprezentace s domácím Walesem v rámci baráže o mistrovství světa ve fotbale, které se koná na konci roku v Kataru. Ukrajina v předchozím kole přešla přes Skotsko a pokud naváže na toto vítězství i v utkání s dalším celkem ze Spojeného království, kvalifikuje se na šampionát.

  • Ukrajinu navštívila členka amerického Kongresu

    Členka amerického kongresu Victoria Spartsová byla na dvoudenní návštěvě Černihivu na severu Ukrajiny. Gubernátor regionu Vjačeslav Chaus řekl, že spolu se Spartsovou řešili možnosti znovuvybudování města i celého regionu, které jsou těžce poškozené ruskou invazí.

  • Ruské síly zničily důležitý terminál pro vývoz obilí z Ukrajiny

    Podle ukrajinských médií ruské rakety zasáhly část přístavu v ukrajinském Mykolajivu na jihu země, jeden z největších terminálů pro vývoz obilí ze země.

  • Rodiny se nemohou spojit se zajatými vojáky pluku Azov

    Ukrajinským médiím poskytla rozhovor manželka velitele pluku Denise Prokopenka Jekatěrina, podle níž není v kontaktu se svým mužem už nejméně týden. Vojáci, kteří bránili ukrajinský Mariupol, se aktuálně nacházejí v detenčním centru na území samozvané Doněcké lidové republiky. Podle Prokopenkové bylo při poslední příležitosti možné s mužem mluvit jen po dobu asi třiceti sekund.

  • Vojenskou pomoc Ukrajině poskytne také Řecko a Španělsko

    Podle řeckých médií tamní vláda poskytne Kyjevu dvacet tisíc kulometů, 122 obrněných vozidel typu BMP-1 a velké množství protitankových granátů. Pomoc přislíbilo také Španělsko.

    Pošle Ukrajině tanky typu Leopard a také systémy protivzdušné obrany. Podle deníku El País se dodávka zbraní aktuálně připravuje, výcvik k ovládání tanků pak proběhne v Lotyšsku, kde má Španělsko v rámci sil NATO 500 vojáků.

  • Podrobnosti o útoku na Kyjev

    Čtyři ruské rakety zasáhly v Kyjevě na levém břehu Dněpru závod na opravu automobilů Darnycja, přináší podrobnosti o útoku na město agentura Ukrinform.

    Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ve stejnojmenné čtvrti, kde je i významný železniční uzel, zasáhlo vojenskou techniku „z východní Evropy“, tedy zřejmě z Polska a Česka.

    Ukrajina to popírá. Vedení závodu uvedlo, že v oblasti žádná vojenská technika nebyla a že se na místě opravovaly nákladní vozy pro přepravu obilí určené k vývozu.

    „Potvrzujeme, že Rusko opět lhalo a že jejich skutečným cílem je ukrajinská ekonomika a civilisté. Chtějí nám zablokovat příležitost vyvážet ukrajinské produkty na Západ,“ uvedl Oleksandr Kamyšyn, předseda představenstva státní společnosti Ukrzaliznycja, pod kterou Darnycja spadá.

  • Diplomatická přestřelka mezi Budapeští a Kyjevem

    Ukrajinské ministerstvo zahraničí v neděli reagovalo na výrok předsedy maďarského parlamentu, který zpochybnil psychickou kondici prezidenta Volodymyra Zelenského. „Ministerstvo čeká na potvrzení o duševním zdraví předsedy maďarského parlamentu Lászlóa Kövéra,“ napsal mluvčí ukrajinské diplomacie Oleg Nikolenko. Až na základě výsledku prý bude Kyjev posuzovat další Kövérova slova.

    Vztahy mezi Budapeští a Kyjevem „skřípou“ dlouhodobě. Maďarsko v rámci EU zaujalo vůči podpoře Ukrajiny rezervovaný postoj a sousední napadené zemi odmítá dodávat zbraně.

  • Rakety na Kyjev odpálily bombardéry u Kaspického moře

    Kyjev zatím na tvrzení Kremlu o zničených tancích nereagoval. Ruské rakety byly odpáleny z ruských strategických bombardérů v oblasti Kaspického moře.

    „Vysoce přesné rakety dlouhého doletu odpálené ruskými vzdušnými silami zničily na předměstí Kyjeva tanky T-72 dodané východoevropskými zeměmi a další obrněná vozidla, která byla v hangárech,“ uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany.

  • Zničili jsme tanky z Česka a Polska, tvrdí Moskva

    Ruské útoky zničily v neděli ráno na předměstí Kyjeva tanky a další obrněná vozidla, které Ukrajině poskytly východoevropské země, tvrdí ruské ministerstvo obrany.

    Kyjev brzy ráno zasáhlo několik explozí, při kterých podle kyjevského primátora Klička utrpěl zranění jeden člověk. Tanky sovětské výroby T-72 poslalo na Ukrajinu podle dostupných informací Česko a na 200 tanků také Polsko.

  • Putin v prvním rozhovoru od útoku na Ukrajinu

    Jestliže Západ začne dodávat na Ukrajinu rakety delšího doletu, Rusko se při svých útocích zaměří na cíle, které dosud nezasáhlo, řekl ruský prezident Vladimir Putin ve vůbec prvním rozhovoru, který poskytl od rozpoutání války proti Ukrajině.

  • Snímek z Kyjeva

    Snímek zasažené části ukrajinské metropole. Cílem ruských raketových útoků byla v neděli ráno zřejmě železniční infrastruktura, uvedly úřady.

    Foto: Profimedia.cz

    Kyjev po útoku.

Reklama

Hlavní zprávy