Hlavní obsah

Drsný Zelenskyj má podle Budapešti psychický problém

Foto: Profimedia.cz

László Kövér (vlevo) s Viktorem Orbánem.

Reklama

aktualizováno •

Předseda maďarského parlamentu se nelichotivě vyjádřil o ukrajinském prezidentu Volodymyru Zelenském. Mezi Budapeští a Kyjevem to skřípe dlouhodobě.

Článek

„Obvykle je to tak, že ti, kdo potřebují pomoc, o ni žádají zdvořile. Jsou vytrvalí, ale ptají se, nepožadují ani nevyhrožují. Člověk obvykle ohrožuje nepřátele, ne ty, které chce mít za přátele,“ řekl na adresu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského dlouholetý předseda maďarského parlamentu László Kövér.

„Je tu osobní psychický problém,“ dodal Kövér o Zelenském. Jeho chování prý svět sleduje s „úžasem a nepochopením“.

Kövér, jenž je známý svým mohutným pěstěným knírem, je členem vládní strany Fidesz premiéra Viktora Orbána a v čele parlamentu stojí už 12 let. Politik také řekl, že nepamatuje, že by se někdo podobně jako Zelenskyj vyjádřil na adresu Maďarska či bývalé německé kancléřky Angely Merkelové.

Zelenskyj ve svých apelech žádá západní státy o dodávky zbraní pro boj s Rusy a také vyzývá k co nejtvrdším sankcím proti Putinově režimu.

Rozhovor na výročí Trianonu

Kövérova slova o Zelenském zazněla v rozhovoru pro televizi Hír, která je loajální k Orbánově vládě. Politik poskytl rozhovor v den 102. výročí podpisu Trianonské mírové smlouvy, jež znamenala rozpad velkého Uherska a pro nacionalistické maďarské politiky je dosud velkým historickým traumatem.

V té souvislosti dostal Kövér otázku, zda by se Ukrajinci mohli „pomstít“ na maďarské menšině v Zakarpatské oblasti na Ukrajině. Podle politika mohou mít Maďaři v Zakarpatí po válce „problémy“ a maďarská vláda proto musí být obezřetná. „Jinak by mohlo dojít k tomu, že Maďaři budou muset Ukrajinu po 1100 letech opustit,“ dodal.

Na Kövérův výrok o Zelenském už reagovalo ukrajinské ministerstvo zahraničních věcí. „Ministerstvo čeká na potvrzení o duševním zdraví předsedy maďarského parlamentu Lászlóa Kövéra,“ napsal mluvčí ukrajinské diplomacie Oleg Nikolenko. Až na základě výsledku prý bude Kyjev posuzovat další Kövérova slova.

Do Kövéra se na sítích pustil také zástupce vedoucí ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Sybiha, když nepřímo označil Kövéra za osla a hlupáka. „Lidé jsou vždycky moudří a vědí, jak odpovědět na naprosto nepřípustná a hrubá vyjádření ‚nepolitiků‘ typu neváženého předsedy parlamentu Maďarska,“ napsal Sybiha na facebooku.

„Osla poznáš…“

Dodal také několik rčení: „Dlouhý jazyk, krátký rozum,“ nebo „Osla poznáš podle uší a hlupáka podle prázdných řečí“.

Sybiha dál píše, že by od Kövéra chtěl slyšet názor na masakr v obci Korjukivka na severu Ukrajiny, při kterém v roce 1943 zemřelo na 6700 lidí. Obyvatele vystříleli a upálili nacisté za účasti maďarských kolaborantských jednotek.

Mezi Kyjevem a Budapeští nejde o první diplomatickou přestřelku od začátku ruské invaze. Maďarsko v rámci EU zaujalo vůči podpoře Ukrajiny rezervovaný postoj a sousední zemi odmítá dodávat zbraně a staví se odmítavě i k embargu na dovoz ruské ropy do Evropské unie.

V novém unijním sankčním balíčku je z embarga dočasně vyňata přeprava ropy ropovodem Družba zásobujícím Česko, Slovensko a Maďarsko.

V Maďarsku kvůli válce na Ukrajině platí „stav nebezpečí“. Vláda Viktora Orbána tak pomocí dekretů může rušit existující zákony a vydávat nouzová opatření. Změny musí s odstupem času schválit parlament, ve kterém má Fidesz ústavní většinu.

Válka na Ukrajině ovlivnila v Maďarsku i kampaň před parlamentními volbami na začátku dubna. Orbán vsadil na rétoriku, že se konflikt Maďarska závislého na ruských surovinách netýká a že vláda „stojí na straně Maďarska a dívá se na situaci maďarskou hlavou a z maďarské perspektivy“.

Ve vítězném povolebním projevu Viktor Orbán řekl, že bojoval proti Bruselu, domácí a mezinárodní levici, Georgi Sorosovi, mezinárodnímu tisku a také ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému.

Orbán tak hned po volební výhře dál zabředl do svého osobního sporu se Zelenským, navíc v den, kdy svět šokovaly záběry následků ruského vraždění v Buči u Kyjeva.

Zelenskyj mu krátce předtím vzkázal, aby se rozhodl, na které straně stojí. „Viktore, víš, co se děje v Mariupolu? Měl by ses v Budapešti projít po břehu Dunaje, je tam památník zavražděných Židů, byl jsem tam se svou rodinou. Vraždění, které připomíná, se teď odehrává znovu, jen trochu jinde. Myslím, že by ses měl rozhodnout, na které straně stojíš,“ řekl ukrajinský prezident.

Reklama

Doporučované