Hlavní obsah

Simpsonovi vs. cenzoři. Čínské úřady zakázaly díl legendárního seriálu

Foto: Profimedia.cz

Diváci v Hongkongu nemohou zhlédnout epizodu s názvem One Angry Lisa.

Reklama

Z hongkongské verze streamovací platformy Disney+ zmizela epizoda populárního seriálu Simpsonovi. Tvůrci v ní narážejí na existenci čínských pracovních táborů. Všechny další díly poslední série jsou ale divákům dostupné.

Článek

Druhá epizoda dosud poslední řady animovaného seriálu Simpsonovi byla odstraněna ze streamovací platformy Disney+ v Hongkongu. Jde o díl s názvem One Angry Lisa, ve kterém si matka Marge pořizuje rotoped.

Během cvičení ji kolo zavede na interaktivní cestu k Velké čínské zdi, kde se nacházejí „bitcoinové doly a pracovní tábory, kde děti vyrábějí chytré telefony“.

Britský deník The Guardian upozorňuje, že Čína dlouhodobě čelí obviněním z provozování táborů nucených prací, zejména s ujgurskými dělníky.

Všechny ostatní díly poslední série jsou pak hongkongským divákům dostupné. Společnost Walt Disney zatím na žádost o vyjádření nereagovala.

One Angry Lisa je už ale přinejmenším druhou epizodou Simpsonových, která byla z oficiálních streamovacích platforem v Hongkongu stažená. V listopadu 2021 tamější verze Disney+ nenabídla díl, ve kterém tvůrci narážejí na masakr na Náměstí nebeského klidu v roce 1989. Rodina Simpsonových se v něm prochází po Tchien-an-men, kde narazí na tabulku s nápisem: „Na tomto místě se v roce 1989 nic nestalo.“

Simpsonovi jsou populární po celém světě

Přesně před třiceti lety se v americké televizi objevila jedna obyčejná, tradiční, americká, ale zato žlutá rodinka: otec Homer, matka Marge, syn Bart a dcery Líza s Maggie.

Hongkong je zvláštní administrativní oblastí Čínské lidové republiky, až donedávna si ale udržoval výrazně větší kulturní, politické i sociální svobody. Po tvrdém zásahu proti prodemokratickému hnutí v roce 2019 se však dostal pod důkladnější kontrolu čínské vlády.

Úřady začaly okamžitě pátrat po protivládních náladách. Ve sdělovacích prostředcích, politických stranách, knihkupectvích a knihovnách, ale i na webech o lidských právech, v muzeích a knihách pro děti.

V roce 2021 pak hongkongská legislativa schválila zákon o cenzuře filmů, který má „zajistit národní bezpečnost“. Úředníci nicméně tehdy uvedli, že zákon se nevztahuje na streamovací platformy, jako je právě třeba Disney+. Nová legislativa byla podle nich zaměřená na obsah považovaný za „schvalování, podporu, oslavování, povzbuzování a podněcování aktivit, které by mohly ohrozit národní bezpečnost“.

Reklama

Související témata:

Doporučované