Hlavní obsah

Sjezd čínských komunistů skončil neuvěřitelným momentem. Bývalého vůdce vyvedli

Foto: Profimedia.cz

Bývalý čínský prezident Chu Ťin-tchao je odváděn asistenty ze sjezdového sálu. Sedící je nynější vůdce Si Ťin-pching.

Reklama

Na sjezdu Komunistické strany Číny se odehrála neobvyklá scéna. Předchůdce současného šéfa Si Ťin-pchinga eskortovali ze sálu.

Článek

Bývalý čínský prezident Chu Ťin-tchao, který vedl tamní komunistickou stranu před současným vůdcem Si Ťin-pchingem, byl v sobotu nečekaně vyveden ze závěrečného ceremoniálu sjezdu vládnoucí komunistické strany.

Devětasedmdesátiletý Chu přitom seděl přímo vedle nynějšího čínského vládce. Z hlavního jednacího sálu ho za přítomnosti kamer odvedli dva asistenti. Ze záznamu, který se začal šířit v médiích a na sociálních sítích, je patrné, že bývalému prezidentovi se nechtělo hned odejít a vypadal zmateně.

Před odchodem si Chu vyměnil pár slov se Si Ťin-pchingem. Poplácal také po rameni premiéra Li Kche-čchianga, který je zastáncem ekonomických reforem, na sjezdu byl ale podle agentur odstaven z vedení komunistické strany.

Agentura Reuters poznamenala, že Chu vypadal nejistě už minulou neděli, když mu asistovali na stejné pódiu při zahajovacím ceremoniálu sjezdu.

Stranický sjezd, kterého se účastnilo asi 2300 delegátů, byl zakončen dodatky ke stanovám, jež upevňují základní postavení Si Ťin-pchinga a vůdčí roli jeho politického myšlení ve straně.

Bezprecedentní třetí pětileté funkční období v čele strany si díky dodatku k stranické ústavě zajistil současný prezident Si Ťin-pching. Sjezd, na kterém jednalo kolem 2300 účastníků, trval od minulé neděle a změny ve stranickém vedení by měly být zveřejněny až tuto neděli. Podle agentur však z tohoto vedení vypadne premiér Li Kche-čchiang. Pozornost vyvolal také nezvyklý incident, když byl ze sálu vyveden bývalý prezident Chu Ťin-tchao. Oficiální média později podle agentury AFP sdělila, že se bývalý čínský vůdce „necítil dobře“.

Strana si dnes zvolila nový ústřední výbor, který má 205 členů. Na zveřejněném seznamu nového výboru však chybí dosavadní čínský premiér a zastánce ekonomických reforem Li Kche-čchiang.

Reklama

Doporučované