Hlavní obsah

Ekologická olympiáda v Číně? Pořadatelé postavili sjezdovku v národním parku

Foto: Profimedia.cz

Národní centrum alpského lyžování v Jen-čchingu na snímku z 28. ledna 2022.

Reklama

Překreslování hranic chráněných rezervací, spoléhání se na umělý sníh. Organizátoři letošních zimních olympijských her čelí stále silnější kritice za ekologické dopady, které si pořádání her v Pekingu vybírá.

Článek

Nejzelenější a nejčistší olympijské hry v historii, tak letošní zimní hry v Pekingu prezentují organizátoři a především pořadatelská země. Zářným příkladem měl být nedávno dokončený lyžařský areál, který má být podle pořadatelů poháněný ze sta procent větrnou a solární energií.

Jenže Národní centrum alpského lyžování v Jen-čchingu, které leží asi devadesát kilometrů od centra Pekingu, stojí uprostřed bývalé přírodní rezervace. Její hranice Čína překreslila po získání pořadatelství letošních her v roce 2015.

Podle satelitních snímků a oficiálních map, které analyzovala americká stanice CNN, se lyžařské středisko nachází na území bývalé národní přírodní rezervace Sung-šan. Park založený v roce 1985 měl za cíl chránit tamní husté lesy, louky alpského typu a rozmanitou faunu a flóru.

V době, kdy Peking získal pořádání zimních her 2022, ale byly hranice rezervace překresleny tak, aby do chráněné oblasti už nepatřilo území, kde je aktuálně lyžařský areál. Od té doby sice chráněná oblast pokrývá větší plochu než původně, podle kritiků to ale nelze považovat za kompenzaci, protože výstavbou lyžařského areálu došlo k poškození tamního křehkého ekosystému.

Otázek ohledně ekologické zátěže letošních her ale nadále přibývá. Už před časem vyvolala kritiku zpráva, že Peking se bude muset spoléhat převážně na umělý sníh, což může pro okolní oblasti znamenat vyčerpání zásob vody.

Podle veřejnoprávní stanice BBC napadne v oblasti v průměru jen 21 cm sněhu ročně, přitom pořadatelé potřebují pro olympijské disciplíny více než 1,2 milionu metrů krychlových sněhu. Proces výroby umělého sněhu je náročný jak na energii, tak na vodu. Podle výpočtů zveřejněných deníkem The Guardian bylo spotřebováno 222,8 milionu litrů vody v oblasti, kterou už nyní trápí nedostatek vody.

Čínská vláda navíc podle CNN plánuje další rozšíření centra v Jen-čchingu, kde má vzniknout mezinárodní lyžařské středisko s ještě větším počtem sjezdovek, což opět vyvolalo zděšení biologů a ochránců přírody. Národní přírodní rezervace Sung-šan po desetiletí poskytovala útočiště mnoha chráněným druhům zvířat a rostlin, včetně orla skalního nebo několika druhů vzácných orchidejí.

Přitom podle čínských zákonů je vstup do nejpřísněji chráněné oblasti této přírodní rezervace povolen pouze vědcům, a to jen se souhlasem vlády. Podle dokumentu z roku 2007, který se podařilo CNN získat, byla stavba a další rozvoj v této oblasti zakázán.

Když Peking získal pořadatelství zimních olympijských her v roce 2022, byli ochránci přírody šokováni, když zjistili, že navrhovaná lokalita pro alpské disciplíny spadá přesně do rezervace na úpatí hory Siao Chaj-tchuo.

Úřady se nicméně hájí, že plochu chráněné oblasti rozšířily o 31 procent a do rezervace začlenily další druhy vzácné vegetace. „Po úpravě je přírodní rezervace bohatší, ucelenější v ekosystému, silnější v ochraně vody a důslednější z hlediska ochrany hodnoty,“ řekl jeden z úředníků deníku Beijing Daily.

Za oběť podle veřejnoprávní stanice BBC v oblasti padlo mimo jiné dvacet tisíc stromů. Pekingský olympijský výbor se ale zavázal, že stromy přesadí spolu s 81 hektary ornice na jiné místo v horách severně od města. Výbor měl úzce spolupracovat s Pekingskou lesnickou univerzitou a tvrdí, že více než 90 procent stromů tento přesun přežilo.

Podle profesorky hydrologie na univerzitě ve Štrasburku Carmen de Jongové by ale odstranění ornice v tomto procesu mohlo výrazně zvýšit riziko eroze a sesuvů půdy, znečištění vody a poškození hnízdišť a domovišť zvířat.

„Je to opravdu velká škoda, protože původní oblast je jedním z mála míst na sever od Pekingu, které mají alpské louky,“ řekl CNN čínský odborník na ekologii, který si nepřál být jmenován. „Takový jedinečný ekosystém byl důvodem, proč byla oblast součástí původní přírodní rezervace,“ dodal.

Pro pořádání olympijských alpských disciplín jako je například sjezd musí mít lyžařský areál převýšení alespoň 800 metrů, což je požadavek, který vylučuje většinu hor v Pekingu. Výjimkou je právě hora Siao Chaj-tchuo, disponující převýšením 900 metrů, což z ní činí jednu z nejstrmějších sjezdovek světa, uvádí server Ski Asia.

Poslední zjištění ale ukazují, že k úpravám přírodní rezervace v okolí Pekingu vůbec nemuselo dojít, v sousední provincii Che-pej totiž podle čínských odborníků není nouze o místa, která by splňovala požadavky her.

„Pokud je to jen kvůli pořádání olympiády, spousta lyžařských středisek v Che-pej je dost dobrá, není třeba se přírodní rezervace vůbec dotýkat,“ řekl CNN odborník na ekologii. Místo toho má ekolog podezření, že ve hře mohou být ekonomické důvody. „Peking nechce, aby budoucí příjmy ze zimních sportů byly přesměrovány do Che-pej,“ vysvětlil rozhodnutí americké stanici.

Speciál k zimní olympiádě v Pekingu

Reklama

Doporučované