Článek
Nová studie badatelů z Mississippské státní univerzity odhaluje, že větší konzumace oblíbeného koření může mít zásadní vliv na účinnost některých léků, upozorňuje deník The Washington Post. Z výzkumu prestižní výzkumné univerzity vyplývá, že skořice dokáže urychlovat vylučování některých medikamentů z těla a snižovat tím jejich účinnost.
„Skořice je jedním z nejstarších známých koření používaných v různých pokrmech a bylinných přípravcích,“ uvádí studie publikovaná v odborném časopise Food Chemistry: Molecular Sciences.
Vědci zjistili, že hlavní účinné látky skořice – skořicový aldehyd a kyselina skořicová – mohou aktivovat receptory, které řídí, jak se v těle vstřebávají léčiva. Badatelé tvrdí, že přílišná konzumace skořice by mohla vyvolat rychlejší vylučování léků z organismu.
Výzkumníci zatím neuvedli, jaké množství skořice by odpovídalo definici „nadměrné konzumace“. „To nebudeme vědět přesně, dokud neprovedeme podrobnější klinickou studii,“ uvedl vedoucí univerzitního výzkumu Bill Gurley.
Ze studie vyplývá, že „mírná konzumace“ může být zdraví prospěšná. Ale u dlouhodobého požívání skořice hrozí, že povede ke snížení účinnosti užívaných léků. „Trocha skořice v ranní kávě neuškodí, pokud ale užíváte léky na předpis a zvažujete užívat doplněk stravy se skořicí, poraďte se nejprve se svým lékařem nebo lékárníkem,“ radí odborníci z Mississippské státní univerzity. Dále poznamenávají, že zvláštní pozornost by měli užívání skořice věnovat lidé s onemocněním jater.
Výzkumný tým se na populární koření zaměřil kvůli rostoucí oblibě skořice jako doplňku stravy. Její spotřeba vzrostla částečně kvůli studiím, které ukazují na její možné využití u pacientů s cukrovkou 2. typu a dalšími onemocněními. Podle jednoho z odhadů z loňského roku zažívá světový trh se skořicí již nyní boom a v příštích třech letech spotřeba dál poroste právě kvůli využití tradičního koření ve farmaceutickém průmyslu.
Interakce skořice s léčivy není výjimečná. Lidé užívající léky na předpis se mohou setkat s varováním i před dalšími přírodními látkami, které mohou ovlivnit účinnost medikamentů. Mezi nejznámější patří grep a třezalka tečkovaná. Grapefruitová šťáva obsahuje látky, které mohou blokovat odbourávání mnoha běžně předepisovaných léků v játrech. To může vést ke zvýšení jejich koncentrace v krvi a k vyššímu riziku nežádoucích účinků.
Týká se to například některých léků na srdce, přípravků snižujících hladinu cholesterolu nebo léčiv ovlivňujících srážlivost krve. Třezalka tečkovaná naopak aktivuje činnost jaterních enzymů, což může vést ke snížení účinnosti některých léků, včetně hormonální antikoncepce, některých antibiotik a antidepresiv.