Hlavní obsah

Skotští vědci věří, že objevili svatý grál: náhradu palmového oleje

Foto: Shutterstock.com

Farmáři na indonéském Kalimantanu sklízejí plody palmy olejné.

Reklama

Odhaduje se, že palmový olej obsahuje asi polovina všech potravinářských a kosmetických výrobků, které nakupujeme v supermarketech. Obrovská poptávka po této surovině vede k rozsáhlému odlesňování rovníkových oblastí.

Článek

Alternativa k palmovému oleji nazvaná PALM-ALT může přinést potravinářskému průmyslu skutečnou revoluci. Nový produkt, s nímž přišli vědci z Univerzity královny Margaret v Edinburghu, má podobnou konzistenci jako majonéza. Vyrábí se z vedlejšího produktu lněného průmyslu, z přírodní vlákniny a řepkového oleje. Palmový olej ale neobsahuje, stejně jako přidaná aromata, cukr, sladidla, konzervanty ani barviva.

Výsledný stoprocentně rostlinný produkt je tak podle vědců o 70 procent šetrnější k životnímu prostředí než nyní masivně používaný palmový olej.

Catriona Liddleová, jedna z hlavních vývojářek v univerzitním týmu vědců, mluví o svatém grálu. „Podrobili jsme ho speciálnímu senzorickému testování, abychom zjistili, zda komise dokáže rozlišit náš výrobek od tradičního palmového oleje, a nepodařilo se jí to,“ citovala ji britská stanice BBC s tím, že PALM-ALT má stejnou chuť i konzistenci.

Palmový olej byl dosud vůbec nejčastěji vyráběným rostlinným olejem na světě – podle Světového fondu na ochranu přírody tvoří 40 procent z celkového množství.

Oblíbenost palmového oleje spočívá v jeho vlastnostech: je bez zápachu, chuti a barvy, nemění vůni, chuť ani vzhled produktů. Místo toho dodává hladkou texturu a funguje jako přírodní konzervant. A zachovává si své vlastnosti i při vysokých teplotách, díky čemuž je také ideální pro vaření. Používá se ve všem od čokolády přes pizzu po zubní pastu, šampon a deodorant.

O klimatické změně

Svět se potýká s dopady klimatické změny. Kromě rekordních vln veder přinášejí růst teplot světového oceánu, vedou k tání ledovců nebo mění podobu hurikánů, tornád a dalších extrémních jevů. Pětice lidí popsala pro Seznam Zprávy každodennost klimatické změny na různých místech čtyř kontinentů.

Nejvíce se palmový olej vyrábí v Malajsii a Indonésii. Mezi lety 1970 a 2020 vzrostla plocha, na níž se palmy kvůli oleji pěstují, z 3,3 milionu hektarů na 28,7 milionu.

V průmyslu palmového oleje se ročně podle expertů citovaných BBC točí na 62,3 miliardy dolarů v roce 2021, kvůli neustálému růstu poptávky by ale měl v roce 2028 stoupnout už na 75 miliard.

Nyní by se ale mohlo drancování lesů v jihovýchodní Asii zastavit, pokud se tedy výrobek PALM-ALT uchytí. Edinburští vědci na něj mají patent, nyní už čekají na výsledek jednání s potenciálními výrobci.

„Začali jsme s pekařskými výrobky – chlebem, koláči, sušenkami – všemi věcmi, které každý rád jí, ale nejsou pro nás příliš zdravé,“ citovala BBC Liddleovou.

„Vytvořili jsme produkt, který má o více než 80 % méně nasycených tuků a o 30 % méně kalorií, takže je to výrazně zdravější produkt než samotný palmový olej,“ argumentuje vědkyně.

Na řadě výrobků už dnes můžeme najít označení, že neobsahují palmový olej. Ekologové totiž tvrdí, že jeho pěstování je pro planetu extrémně škodlivé. Produkce palmového oleje byla zodpovědná za zhruba 8 % světového odlesňování v letech 1990 až 2008. Zemědělci vypalují lesy, aby vyčistili oblasti pro pěstování palmy olejné. Vypalování lesů vede k menší biologické rozmanitosti. Postiženy mohou být druhy jako orangutani, nosorožci, sloni a tygři.

Reklama

Doporučované