Hlavní obsah

Slovenští dopravci ohlásili blokádu hranic s Ukrajinou

Foto: Profimedia.cz

Sedmikilometrová fronta kamionů u Bidovců na Slovensku. Ukrajinští řidiči už teď objížděli polské hraniční přechody přes Slovensko.

Reklama

aktualizováno •

Unie autodopravců Slovenska (UNAS) ve středu ohlásila časově neomezenou blokádu jediného hraničního přechodu Slovenska s Ukrajinou pro kamiony ve Vyšném Nemeckém.

Článek

UNAS chce podpořit své polské kolegy, kteří dříve v listopadu začali blokovat polsko-ukrajinskou hranici kvůli levné ukrajinské konkurenci. Větší slovenské sdružení silničních dopravců Česmad Slovakia už dříve uvedlo, že se do protestu na hranicích nezapojí.

„Hlavním účelem je snaha o okamžité vypovězení dohody mezi EU a Ukrajinou, v jejímž důsledku se začíná hroutit dopravní trh na Slovensku. Zároveň je účelem protestu připojit se k dopravcům z Polska, kteří své hraniční přechody blokují už čtyři týdny. Nemůžeme je nechat samotné v boji, který se začátkem protestu na Slovensku stává bojem společným,“ uvedla UNAS v tiskové zprávě. Dodala, že cílem není bránit pomoci Ukrajině, která od loňska čelí ruské vojenské invazi.

Podle UNAS během protestu bude umožněn převoz humanitárního zboží, vojenské pomoci, živých zvířat, paliva a chlazeného zboží. Zároveň umožní vyjet na Ukrajinu těm kamionům s komerčním zbožím, které už jsou na Slovensku, a to v počtu čtyři vozy za hodinu.

Slovenské ministerstvo dopravy dnes po jednání s autodopravci uvedlo, že respektuje jejich právo stávkovat. „Dohodli jsme se, že pokud přistoupí ke stávce, budou stávkovat takovým způsobem, aby příliš nenarušili život obyvatel východního Slovenska,“ sdělilo ministerstvo s tím, že požadavky UNAS bude ministr Jozef Ráž tlumočit příští týden v Bruselu.

Nepřetržitá blokáda na celkem čtyřech hraničních přechodech mezi Polskem a Ukrajinou začala v pondělí a je pokračováním protestu, v jehož důsledku uvázlo na několik dní více než tisíc nákladních vozidel v kilometrových kolonách. Polští řidiči kamionů si stěžují, že ztrácejí zakázky ve prospěch ukrajinských společností, které za své služby nabízejí levnější ceny a které převážejí zboží v rámci EU, a nikoli pouze mezi blokem a Ukrajinou.

Ještě před ohlášením akce UNAS evropská komisařka pro dopravu Adina Valeanová situaci na polsko-ukrajinském pomezí označila za „nepřijatelnou“.

Reklama

Doporučované