Hlavní obsah

Jak mohlo střílet dítě, nechápou Finové. Novinář popisuje smutek a šok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Záběry ze zatčení podezřelého mladíka a z dění okolo školy ve finském Vantaa.Video: Iltalehti TV, AP

 

Reklama

Politici i novináři se poučili z předchozích střeleckých incidentů, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy finský novinář Matti Posio. „Nezveřejňují fotografie z místa, nedávají hlas útočníkovi,“ vysvětluje.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Finskem otřásla střelba ve škole Viertola ve městě Vantaa severně od Helsinek. Po útoku zemřel jeden žák a další dva utrpěli vážná zranění. Policie zadržela podezřelého, který měl být také studentem školy.

Střelecké útoky jsou ve Finsku neobvyklé a předchozí podobné incidenty vedly ke zpřísnění zbraňové legislativy. I přesto jde o zemi, kde se mezi civilisty pohybuje v přepočtu na obyvatelstvo jeden z nejvyšších počtů zbraní v Evropě.

„Je důležité zdůraznit, že velká část těchto zbraní se využívá k lovu. V městském prostředí a natož pak v Helsinkách je držení zbraní v domácnosti opravdu nevšední, ale zároveň to není úplně nemožné,“ vysvětluje v rozhovoru pro Seznam Zprávy finský novinář Matti Posio, který působí ve vedení skupiny Lännen Media sdružující regionální deníky.

Co všechno zatím o střelbě na škole ve městě Vantaa víme?

První informace, která se objevila okolo půl desáté, byla čistě o tom, že se na škole ve městě Vantaa, která leží nedaleko Helsinek, střílelo. Teď už toho víme více. Údajný střelec i jeho oběti jsou stejného věku, všem jim je jen 12 let a byli v šesté třídě.

Mluvili jsme s některými rodiči na místě. Jeden z nich, který má také dvanáctiletého syna, nám říkal, že mu jeho dítě v půl desáté poslalo SMSku, že se na škole střílí a že má strach o svůj život. Protože byl ale včera apríl, přišlo mu to neuvěřitelné, chvíli si myslel, že musí jít o vtip. Nakonec mu ale napsal, ať se raději schová.

Střelba na škole ve Finsku

Jednoho mrtvého a dva zraněné si vyžádala střelba ve škole ve finském Vantaa. Strůjcem útoku je podle policie 12letý žák, který tak vzhledem ke svému věku není trestně zodpovědný.

Policie po poledni oznámila, co se na místě stalo. Dvanáctiletý podezřelý byl zadržen, jeho útok měl tři oběti, s tím, že jedno z dětí to nepřežilo. Další dvě jsou ve vážném stavu v nemocnici.

Sice ještě nevíme, o jakou zbraň přesně šlo, ale víme, že měla být získána legálním způsobem. Střelec se k ní měl dostat přes rodinného příslušníka nebo někoho blízkého.

Jak na tragédii reaguje finská společnost a politici?

Ve společnosti jde cítit hlavně šok a smutek. Tentokrát ten šok ale vychází hlavně z toho, že útočníkem bylo dítě.

Političtí lídři hned po policejním oznámení uspořádali tiskovou konferenci, kde zmiňovali hlavně šok a soustrast s pozůstalými. Je to velká škola, takže všichni rodiče museli cítit hrozný strach a bezmoc, když čekali venku, jestli jejich dítě z budovy také vyjde. V té době mělo být ve škole několik stovek dětí a asi 90 zaměstnanců.

Není to poprvé, kdy ve Finsku k podobným událostem došlo. Střelby na škole se staly i v letech 2007 a 2008. Ale těmi útočníky nebyly děti, tehdy šlo o mladé muže ve věku 18 a 22 let. Navíc průběh těch událostí byl také trochu jiný v tom, že střelci chodili po škole a útočili na každého, koho viděli.

Škola Viertola ve finském Vantaa

  • školu navštěvuje asi 800 žáků ve věku od 7 do 16 let, ke střelbě došlo v budově, kam chodí žáci ve věku od 9 do 13 let
  • Vantaa je na počet obyvatel čtvrtým nejvyšším počtem obyvatel ve Finsku, žije tam téměř čtvrt milionu lidí
  • město je součástí helsinské aglomerace, na jeho území se nachází například nejdůležitější mezinárodní letiště ve Finsku

Tehdy to bylo něco nepředstavitelného, ale dnes na tu situaci politici i novináři reagují mnohem lépe, pokud to tak jde říct. Nezveřejňují fotografie z místa, nedávají hlas útočníkovi ani jeho myšlenkám.

Jak je to s držením zbraní ve Finsku? Jak je snadné si ji obstarat?

Když se podíváte na čisté statistiky, tak Finsko patří mezi země, kde je nejvíce legálně držených zbraní na jednotlivce. Tady je ale důležité zdůraznit, že velká část těchto zbraní se využívá k lovu. V městském prostředí a natož pak v Helsinkách je držení zbraní v domácnosti opravdu nevšední, ale zároveň to není úplně nemožné.

Data z ministerstva vnitra říkají, že je v zemi více než 1,5 milionu legálně držených zbraní, držitelů má být asi 430 tisíc. To jsou zejména lidé, kteří je využívají k lovu. To je ve venkovských oblastech, které leží i v divoké přírodě, velmi častá činnost, ať už jde o zdroj příjmů nebo zábavu.

Abyste ale dostali povolení držet zbraň, musíte ve Finsku projít přísnou kontrolou. Musí vám být více než 20 let, a pokud si chcete pořídit první zbraň, musíte projít zkouškou způsobilosti.

Ale bohužel, jak můžeme vidět na tomto případu, nedá se zamezit tomu, že se i legálně držená zbraň dostane k někomu, ke komu by neměla. Ale jak jsem upozorňoval, zatím o té zbrani víme velmi málo.

Můžeme očekávat, že se zbraňová legislativa nějak po událostech změní? Nebo se o tom alespoň povedou debaty?

Předpokládám, že tahle debata bude opět na stole, jako tomu bylo i po střelbách před několika lety. K takové diskuzi dochází také v každé zemi po podobných událostech, ovšem nemyslím si, že půjde o tak horké téma, jako je to třeba ve Spojených státech, kde jde o to, zda mít zbraně všude, nebo ne. Ve Finsku je to jiné a většina těch zbraní, jak jsem zmínil, se využívá hlavně z praktických důvodů, ne kvůli nějaké sebeobraně.

Samozřejmě ale bude také záležet, jaké zprávy o událostech ještě budou přicházet. Nyní je to hlavně o smutku a tragédii.

Navíc ve Finsku nemůžete trestně stíhat dvanáctileté dítě. Případ je zatím vyšetřován jako vražda a nyní je tedy podezřelý v dětské vazbě, ale do vězení podle finských zákonů jít nemůže.

Reklama

Související témata:

Doporučované