Hlavní obsah

Somálští piráti opět v akci. Indie vyslala námořnictvo na pomoc unesené lodi

Foto: Shutterstock.com

Somálští piráti v minulosti představovali velký problém pro lodní dopravu. Ilustrační fotografie.

Reklama

Loď, jež se plavila do Bahrajnu, ve čtvrtek přepadli piráti. Indie proto vyslala své námořnictvo, aby patnáctičlenné posádce pomohlo. Podobné únosy byly v okolí somálského pobřeží v minulosti poměrně časté.

Článek

Liberijská loď, jak uvádí BBC, mířila do Bahrajnu. Její posádka ve čtvrtek vyslala nouzové volání britské námořní agentuře s tím, že se na plavidlo nalodilo „pět až šest neoprávněných ozbrojených osob“. K únosu došlo východně od somálského přístavního města Eyl.

Na palubě lodi byla patnáctičlenná indická posádka, Indie proto na místo vyslala své námořnictvo. Podle něj se hlídkovému letadlu podařilo navázat kontakt s plavidlem a v dnešních odpoledních hodinách se indickému námořnictvu podařilo unesenou loď obsadit, informovala ČTK. Námořnictvo dříve informovalo, že torpédoborec s řízenými střelami INS Chennai se blíží k plavidlu, aby mu poskytl pomoc, zatímco loď monitoruje námořní letoun.

Posádka již dříve sdělila agentuře United Kingdom Marine Trade Operations (UKMTO), že se ukrývá v citadele lodi – zabezpečeném centrálním prostoru uvnitř lodi, který slouží k ochraně v případě nouze nebo potenciálních hrozeb, jako je právě pirátství.

Nedávné sporadické útoky na lodě u somálského pobřeží vyvolaly obavy, že by se pirátství mohlo v regionu znovu objevit. Pirátské útoky byly v oblasti Eylu mezi lety 2008–2011 poměrně časté a představovaly tak velký problém pro mezinárodní lodní dopravu. Z toho důvodu tam několik zemí vyslalo své válečné lodě k hlídkování.

Reklama

Doporučované