Hlavní obsah

Sonda Odysseus se při přistání na Měsíci převrátila na bok. Zatím funguje

Foto: unsplash.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Přistávací modul, který jako první stroj soukromé společnosti přistál na Měsíci, se převrátil na bok. Je ale „živý a zdravý“, říká majitel. Kvůli chladu ale dlouho nevydrží funkční.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Měsíční modul Odysseus pravděpodobně leží na boku a vrchní částí se opírá o skálu, píše agentura Reuters. Americká sonda, která se ve čtvrtek zapsala do historie, když jako vůbec první soukromě postavené zařízení dokončila měkké přistání na Měsíci, je ale stále funkční. Její majitel, texaská firma Intuitive Machines (IM), tvrdí, že Odysseus má dostatek energie a komunikuje se Zemí.

Steve Altemus, generální ředitel a spoluzakladatel společnosti IM, uvedl, že není zcela jasné, co se stalo. Údaje ale naznačují, že robot se zachytil nohou o povrch a poté spadl. Další možností je, že si Odysseus při pádu zlomil nohu. Jisté je, že podle inerciálních měřicích senzorů bylo tělo vozidla v horizontální poloze.

Ať už byl důvod nečekané konfigurace při přistání jakýkoli, podle společnosti rádiové antény stále míří k Zemi a solární články nadále sbírají energii pro nabíjení bateriového systému. Stejně tak jsou naštěstí všechny vědecké přístroje pro plánované pozorování Měsíce na straně obrácené vzhůru. To by jim mělo umožnit vykonat alespoň část práce.

„Doufáme, že se nám podaří získat snímky a skutečně provést posouzení struktury a zhodnocení veškerého vnějšího vybavení,“ řekl novinářům Altemus. „Zatím máme docela slušnou operační schopnost, i když jsme převrácení. A tak je to pro nás opravdu vzrušující a v důsledku toho pokračujeme v misi povrchových operací.“

První soukromá firma na Měsíci

22. února 2024 úspěšně přistál na Měsíci modul Odysseus od amerického výrobce Intuitive Machines jako první soukromý stroj vůbec. Je to více než půlstoletí poté, co na lunárním povrchu stály americké přístroje naposledy.

Více o misi a záběry z řídicího střediska:

Bez ohledu na současnou funkčnost sondy Odysseus je nepravděpodobné, že by fungovala déle než do začátku března, kdy na místo přistání padne tma, píše BBC. „Jakmile zapadne Slunce, baterie se budou snažit udržet vozidlo při životě a v teple, ale nakonec upadne do hlubokého chladu. Ten elektronika, kterou vyrábíme, prostě nepřežije. V nejlepším případě nás čeká devět až deset dní provozu,“ řekl Tim Crain, technický ředitel a spoluzakladatel IM.

Robot byl nasměrován do kráterovitého terénu poblíž jižního pólu Měsíce a tým IM se domnívá, že se dostal velmi blízko k cílovému místu, možná na vzdálenost 2 až 3 km. Družice americké vesmírné agentury nazvaná Lunar Reconnaissance Orbiter bude tento víkend po Odysseovi pátrat, aby potvrdila jeho polohu.

Mise IM je součástí programu Nasa Commercial Lunar Payload Services (CLPS), v rámci kterého agentura platí různým soukromým americkým společnostem za služby spojené s dopravou nákladu na Měsíc - v případě mise Odysseus s poplatkem 118 milionů dolarů (2,8 miliardy Kč). Všechny společnosti jsou zodpovědné za financování, stavbu, start a provoz svých kosmických lodí a za vyhledávání komerčního užitečného zatížení, jež by doplnilo to, které nabízí Nasa.

Reklama

Související témata:

Doporučované