Hlavní obsah

Stovkám tisíc dětí v Rafahu hrozí katastrofa, varuje UNICEF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Skupinka palestinských dětí po izraelském útoku na město Rafah. Ilustrační fotografie.

Město Rafah na jihu Pásma Gazy je podle Dětského fondu OSN městem dětí. Zhruba 600 tisíc z nich je teď v ohrožení, protože Izrael na území Rafahu připravuje operaci „omezeného rozsahu“.

Článek

Dětský fond OSN (UNICEF) vyzval Izrael, aby zabránil „násilnému vysídlení“ 600 tisíc dětí v Rafahu. Informuje o tom agentura AFP. UNICEF zároveň varuje, že těmto dětem, které se na jihu Pásma Gazy tísní, hrozí katastrofa.

Izraelská armáda v pondělí ráno oznámila, že vyzvala civilisty ve východní části Rafahu k evakuaci. Důvodem je operace „omezeného rozsahu“, která má vést ke zničení radikálního hnutí Hamás. Panují ale obavy, že Tel Aviv spustí dlouho chystanou ofenzivu, přičemž Úřad civilní obrany Gazy tvrdí, že izraelské síly již zesílily bombardování dvou čtvrtí Rafahu, které ráno nařídily evakuovat. Podle Izraele je Rafah poslední baštou Hamásu.

Izraelská armáda tamní oblast bombarduje již od loňska, i když ne tak intenzivně jako ostatní části Pásma Gazy. Rafah přitom původně patřil do „bezpečné zóny“, kam se mohli civilisté uchýlit před boji mezi Izraelem a Hamásem na severu pásma, kde nyní hrozí hladomor. UNICEF teď varuje, že ve městě na jihu Gazy je vysoká koncentrace dětí, z nichž mnohé jsou extrémně zranitelné a na pokraji přežití.

„Rafah je nyní městem dětí, které nemají v Gaze kam bezpečně jít. Pokud budou zahájeny rozsáhlé vojenské operace, budou děti ohroženy nejen násilím, ale také chaosem a panikou, a to v době, kdy je jejich fyzický a psychický stav již tak velmi křehký,“ varovala šéfka UNICEF Catherine Russellová.

OSN odhaduje, že v Rafahu, který kdysi býval domovem více než 250 tisíců lidí, nyní žije kolem 1,2 milionu uprchlíků z celého Pásma Gazy. Polovinu z nich tvoří děti, „z nichž mnohé byly několikrát vysídleny a ukrývají se ve stanech nebo v nejistém a nestabilním bydlení“, dodal UNICEF. Podle Russellové jsou navíc stovky tisíc těchto dětí „zraněné, nemocné, podvyživené, traumatizované nebo mají tělesné postižení“. Upozornila, že 78 tisíc kojenců mladších dvou let a 175 tisíc dětí mladších pěti let trpí jednou nebo více infekčními nemocemi.

Gaza na pokraji hladomoru

V Pásmu Gazy může do několika týdnů nastat to, co svět naposledy pamatuje z Jižního Súdánu nebo Somálska. Hladomor může podle OSN ohrozit až 1,1 milionu lidí. Hlady ale Palestinci, včetně dětí, umírají už teď.

Doporučované