Hlavní obsah

Smrtelně bledý, těžce oddechuje. Jak hlady umírají děti v Gaze

Foto: Mousa Salem/Anadolu, Getty Images

Šestiletý chlapec Fadi leží v jedné z nemocnic v Gaze. Nedostává se mu potřebných léků a trpí podvýživou.

Reklama

V Pásmu Gazy může do několika týdnů nastat to, co svět naposledy pamatuje z Jižního Súdánu nebo Somálska. Hladomor může podle OSN ohrozit až 1,1 milionu lidí. Hlady ale Palestinci, včetně dětí, umírají už teď.

Článek

„Jazan normálně jedl, pil, hýbal se a smál… Hrávala jsem si s ním. Teď se nemůže hýbat a nedokáže nic dělat,“ vypráví matka dvanáctiletého chlapce z palestinského Pásma Gazy Um al-Kafarnaová.

reportáži britské stanice Channel 4 mezitím sledujeme extrémně vyhublé dětské tělo, které spíše než živého člověka připomíná kostru. Vidíme chlapce s propadlými tvářemi, smrtelnou bledostí ve tváři, který je upoutaný na lůžko a jen těžce oddechuje.

Přestože se Jazan nakonec dostal do péče lékařů poté, co s ním matka utekla ze severu Pásma Gazy na jih, nakonec zemřel. Na podvýživu.

Izraelská invaze proti teroristům z hnutí Hamás zahájená po útocích na Izrael ze 7. října loňského roku ochromila zásobování regionu.

Tragédie dvanáctiletého chlapce tak není v Pásmu Gazy ojedinělá. Jen na severu zemřelo na podvýživu nebo dehydrataci podle dat ministerstva zdravotnictví kontrolovaného Hamásem ze začátku března minimálně 20 lidí, včetně dětí.

Reportáž britské stanice Channel 4 z Pásma Gazy.

Obětí bude nicméně s největší pravděpodobností výrazně víc a může být ještě hůř. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) tento týden varovala, že hladomor v Pásmu Gazy bezprostředně hrozí už v květnu, pokud se tamní situace nezmění.

Obává se toho i nejdůležitější spojenec Izraele – podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena hrozí všem lidem v Gaze „akutní nedostatek jídla“. Mezinárodní organizace i někteří jeho spojenci vyzývají Izrael, aby zajistil příměří a odblokoval další cesty pro humanitární pomoc.

Izrael ale trvá na tom, že dělá vše, co je v jeho silách, aby zajistil zásobování regionu. Vinu svaluje na OSN a Hamás. „Naší politikou není, aby došlo k hladomoru, ale abychom se stali vstupní branou humanitární podpory podle potřeby a v takovém rozsahu, v jakém je potřeba,“ řekl v nedělním rozhovoru pro americkou CNN premiér Benjamin Netanjahu.

Matka nemohla kojit, syn zemřel

Mezitím ale v Gaze umírají další lidé, mezi nimi například dvouměsíční kojenec Mahmud Fatu, jehož příběh přibližuje britská BBC. „Jeho matka nedostávala jídlo, takže nemohla kojit. Všichni jsme byli v šoku. To dítě mohlo být kohokoliv z nás,“ vysvětlil lékař, který chlapce ošetřoval.

Mezi životem a smrtí zatím osciluje i šestiletý Fadi. I on v reportáži Channel 4 připomíná spíše kostru. Je tak slabý, že sotva mluví a bez pomoci matky se nedokáže ani posadit.

Hladomor

  • Hladomor se definuje tehdy, pokud nejméně 20 procent obyvatel trpí extrémním nedostatkem potravin, každé třetí dítě trpí akutní podvýživou a dva lidé z každých 10 tisíc denně umírají hladem, na podvýživu a nemoci, uvádí s odkazem na OSN agentura Reuters.
  • Za posledních 13 let byl hladomor vyhlášen dvakrát - v části Somálska v roce 2011 a v části Jižního Súdánu v roce 2017.

Kromě jídla, které akutně potřebuje, Fadimu podle matky chybí také léky pro boj s chronickým onemocněním. „Je to velmi chytrý chlapec,“ říká jeho matka Šajmá al-Zantová. Dřív byl podle ní aktivní a plný zájmů.

O život bojuje i šestnáctiletý Rafík Dughmúš, který při izraelském ostřelování přišel o 11 členů rodiny, včetně matky a sourozenců. Sám pak utrpěl zranění a přišel o nohu.

Rafík trpěl podvýživou už před tímto incidentem. Teď je ale jeho situace ještě horší. „Jsem vyhublý… Jsem tak slabý, že nemůžu pohnout tělem z jedné strany na druhou. Hýbat se mnou musí můj strýc,“ vypráví pomalu reportérům BBC.

Jídlo z plechovky

Jen na severu Pásma Gazy, kde je situace nejhorší, trpí katastrofálním hladem 70 procent lidí, kteří na místě zůstali, vyplývá z dat OSN. S nedostatkem jídla se nicméně potýkají lidé v celém regionu.

Každý den vyráží do ulic hledat jídlo například jedenáctiletý Mohammed. Když má úspěšný den, vrací se za svou nemocnou matkou a sourozenci s jednou mísou uvařených fazolí, které získá od místní charity. Když jídlo sežene, jeho rodina je vždy šťastná. Jsou ale i dny, kdy se vrací domů s prázdnou, a přiznává, že pak bývá smutný.

Děti v Pásmu Gazy

Podobně jako izraelské děti unesené teroristy z hnutí Hamás i ty v Pásmu Gazy přichází o rodiče, sourozence i domovy. Nemohou chodit do školy a válka se podepisuje na jejich duševním zdraví. A není kam uniknout.

Jak přežívá již téměř pět měsíců v táboře pro vnitřně vysídlené na jihu Pásma Gazy, popisuje na sociálních sítích také pětadvacetiletá filmařka Bisan Owdaová. Jen na instagramu sledují její videa čtyři miliony lidí.

Minulý týden právě v jednom z nich popsala, jak vypadá její strava během války. „Rajčata v plechovce, zelenina v plechovce, sýr v plechovce, hovězí, tuňák, cizrna, hrášek, všechno v plechovce,“ říká. „Jak mají být lidé zdraví?… Jak mají děti růst,“ ptá se.

Reklama

Doporučované