Hlavní obsah

„Strašidelné ticho.“ Svědectví od nehody italského autobusu

Foto: Profimedia.cz

Květiny na místě, kde autobus prorazil zábradlí a zřítil se z mostu.

Reklama

K nehodě dorazili jako první lidé, kteří se zrovna pohybovali nedaleko. Cestujícím se pokoušeli pomoci, ale jejich snahu komplikoval oheň, který autobus zachvátil. Do příjezdu záchranářů byli pro přeživší jedinou nadějí.

Článek

Poblíž Benátek v úterý večer havaroval autobus. Nehoda si vyžádala nejméně 21 mrtvých a 18 zraněných. Autobus se zřítil ze 30 metrů vysokého přejezdu a ihned po dopadu vzplál, za což mohl pravděpodobně plynový pohon vozidla.

Vyšetřovatelé na základě vzorků DNA zatím identifikovali osm obětí. Sedm z nich jsou ženy, nejmladší identifikované oběti bylo 11 let, nejstarší 70 let.

Lidé z okolí běželi ihned na pomoc

Pomalu se začínají objevovat svědectví lidí, kteří dorazili na místo nehody mezi prvními, protože se na místě pohybovali, nebo v okolí bydlí. Většina z nich se shoduje, že z autobusu slyšeli křik, jenže šlehající plameny jim zabránily většině cestujících rychle pomoc.

Jedním ze svědků je například 27letý Gambijec Boubacar Toure, který byl se svým kolegou jedním z prvních, kdo dorazil k místu nehody. BBC řekl, že z autobusu vytáhl tři, nebo čtyři cestující včetně mladé dívky.

Dalším, kdo se snažil na místě pomáhat, byl Leonardo. Ten vyprávěl, že jakmile uslyšel zvuk silného brzdění a ránu, ihned se běžel podívat, co se stalo. „Myslel jsem si, že šlo o vlak,“ řekl novinářům z webu La Presse. Popisoval, že když s kamarádem dorazili na místo, byl z autobusu slyšet křik, který se však brzo proměnil ve „strašidelné hrobové ticho“.

„Chtěl jsem pomoct,“ dodal. Zastavil ho však jeho kamarád a poblíž stojící policistka, protože autobus zachvátily plameny a hrozilo, že by mohl explodovat.

Více o havárii autobusu nedaleko Benátek

U nehody pomáhal také Nigérijec Godstime Erheneden. Agentuře Reuters se svěřil, že z hořícího autobusu pomáhal vytáhnout matku s dcerou. „Když jsem vytahoval brečící ženu z autobusu, prosila mě, ať pomůžu i její dceři,“ Přiznal se, že to v něm zanechalo silný zážitek. Líto mu bylo všech, hlavně dětí, včetně dcery ženy, kterou zachránil. „Dívka byla ještě malé dítě. Mohly jí být 2 roky. Byla v bezvědomí, původně jsem si myslel, že je mrtvá. Jsem z toho smutný, mám totiž doma stejně starého syna,“ dodal.

Černá skříňka napoví, co se stalo

Svědectví přeživších cestujících zatím na veřejnost neprosákla. Benátský státní zástupce Bruno Cherchi oznámil, že policie začala vyslýchat všechny, kdo nehodu přežili. Z nich podle Cherchiho v tuto chvíli dokážou komunikovat „jen tři až čtyři osoby“, informoval web Rai News.

Většina svědků potvrdila, že autobus před nehodou nejel nijak rychle. Nepřiměřenou rychlost jako příčinu nepředpokládá ani policie, jelikož se tragédie odehrála na úseku silnice, který je do kopce.

Vyšetřovatelé v současné době pracují mimo jiné s verzí, že šlo o mnohonásobnou vraždu. Luca Zaia, prezident Benátska oznámil, že všechno nasvědčuje tomu, že řidič trpěl nespecifikovanou nemocí. Je však podle něj příliš brzo dělat závěry.

Jak Zaia, tak Cherchi se shodují, že důležitá bude pitva řidiče, která napoví, jaký byl jeho zdravotní stav před smrtí. Dění na palubě autobusu dále podle nich dokreslí černá skříňka, kterou vyšetřovatelé z vraku autobusu získali.

Reklama

Doporučované