Hlavní obsah

Střední Asii hrozí jaderná katastrofa srovnatelná s Černobylem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Funtay, Shutterstock.com

Jaderná katastrofa by zasáhla území Kyrgyzstánu (na snímku), Uzbekistánu a Tádžikistánu. Ilustrační fotografie.

Reklama

Nestabilní odkladiště uranové rudy v Kyrgyzstánu by mohla způsobit jadernou katastrofu, upozornila studie. O domov by přišly miliony lidí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Střední Asii hrozí zamoření z nestabilních odkladišť uranové rudy v Kyrgyzstánu. Podle agentury Reuters hrozí jaderná katastrofa srovnatelná s černobylskou havárií. Kalová laguna u města Majluu-Suu, která zadržuje přibližně 700 000 metrů krychlových radioaktivní hlušiny z uranových dolů, se po sesuvu půdy v roce 2017 stala nestabilní. V případě dalšího sesuvu či zemětřesení by mohl její obsah proniknout do říčního systému, který se využívá pro zavlažování zemědělských oblastí v Kyrgyzstánu, Uzbekistánu a Tádžikistánu.

V případě protržení odkaliště by se region stal neobyvatelným, o domov by přišly miliony obyvatel těchto tří zemí. Podle dat ze studie v rámci projektu Evropské komise a Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) nelze odkaliště bezpečně ponechat v současném místě a je nutné jejich přemístění dál od břehů řeky. Ferganské údolí, kam by se kontaminovaná voda dostala, je nejhustěji osídlenou oblastí ve Střední Asii. Žije v něm 16 milionů obyvatel, z nichž mnozí jsou odkázáni na pěstování bavlny, rýže, obilí, ovoce a zeleniny.

„Pokud řeka kvůli sesuvu půdy pronikne hrázemi, hlušina ze dvou důlních skládek se dostane do vody. Ekologická katastrofa by byla téměř srovnatelná s Černobylem,“ uvedla Gulšair Abdullajevová, vedoucí radiologické laboratoře ve městě Majluu-Suu. Studie ukázaly, že odpad na těchto skládkách je tekutý. V případě zemětřesení by se mohl dostat do řeky, která se používá k zavlažování místních polí.

Vláda v Biškeku a společnost G.E.O.S. odhadují, že na přemístění odpadu ze dvou nezabezpečených skládek na jedno vzdálenější místo od řeky bude potřeba 22 až 25 milionů eur (556 až 632 milionů Kč). V okolí města Majluu-Suu se nacházejí jedny z největších skládek uranové rudy na světě. Doly tam byly v provozu od 40. do 60. let 20. století. Továrna ve městě zpracovávala uranovou rudu i z dalších dolů v oblasti.

Reklama

Doporučované