Hlavní obsah

Atentátník je levičák, prohlašuje Orbán. Zřejmě ho popletl překlad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: FB/Orbán Viktor

Premiéři Maďarska Viktor Orbán a Slovenska Robert Fico na snímku z konce února 2024.

Útok na slovenského premiéra Roberta Fica rezonuje v celé střední Evropě. Zatímco v Polsku se obávají dopadů další politické polarizace, maďarský premiér Viktor Orbán viní z atentátu „proválečné síly“.

Článek

Maďarský premiér Viktor Orbán se v pátek ve svém pravidelném rozhovoru pro státní rádio Kossuth věnoval atentátu na Roberta Fica.

„Ten atentát zasáhl každého do srdce, všichni byli otřeseni, šokováni. Lidé si říkají, včetně mě, kam až Evropa došla,“ pronesl ve vysílání Orbán. „Modlíme se za premiéra, jsme s ním solidární, přejeme mu rychlé uzdravení. Bojuje o svůj život, Robert Fico je v tuhle chvíli na hranici života a smrti,“ dodal.

Právě Orbán je pro Roberta Fica politickou inspirací. Oba politici se netají vzájemnou náklonností a podobným politickým stylem. Podobná je i jejich rétorika ohledně ruské války na Ukrajině.

Pozoruhodné ovšem bylo, když se Orbán v rádiu pustil do profilování pachatele atentátu na svého přítele. Maďarský premiér ho označil za představitele „progresivní, proválečné levice“.

Aktuální informace o stavu premiéra:

Server Telex upozornil, že Orbán mohl vycházet z chyby v překladu. Není známo, že by se atentátník Juraj C. hlásil k progresivní levici. Ale pochází z jihoslovenského města jménem Levice. Pak stačí špatný automatický překlad a podobnost slovenských slov „Levice“ (město) a „ľavica“ (politická levice).

Podobná chyba se objevila ve vícero zahraničních médiích.

Fico a já pro mír

Orbán se v pátečním rozhovoru v kontextu atentátu na Fica dotkl opakovaně válečného narativu.

Maďarská vládnoucí strana Fidesz boje na Ukrajině akcentuje v současné volební kampani před evropskými a komunálními volbami. Opozici vykresluje jako „válečné štváče“ a Bidenovu administrativu jako viníka prodlužujícího se konfliktu.

Reportáž Seznam Zpráv:

Podle maďarského premiéra teď bude Robert Fico v evropské politice chybět.

„Opravdu jsme tu teď potřebovali Roberta Fica, který je pro mír. Nás, kteří mluví hlasem míru, dosud není mnoho,“ řekl Orbán. Za příklad dal sebe, Fica a papeže Františka.

Premiér Fico se měl v červnu osobně účastnit mírového summitu ve Švýcarsku.

Konference, jejímž cílem je nastartovat mírový proces mezi Ruskem a Ukrajinou, se ve švýcarském resortu Bürgenstock uskuteční 15. a 16. června. Ve stejnou dobu má proběhnout inaugurace nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pellegriniho.

Rusko, které je ve válce agresorem, dává opakovaně najevo, že se summitu nezúčastní. Tvrdí, že pořadatelské Švýcarsko není v konfliktu neutrální, protože přijalo unijní protiruské sankce.

Polsko a agenti, kam se podíváš

Kdo se summitu jistě zúčastní, jsou Poláci. I tamní společností útok na Fica rezonuje.

„Poslední dva týdny byly plné znepokojivých událostí. Byli jsme svědky řady požárů po celé zemi. Z jednoho významného polského soudce se vyklubal ruský špion a poprvé od osvobození ze sovětského sféry došlo v naší části Evropy také k atentátu na demokraticky zvoleného předsedu vlády,“ řekl ve čtvrtek večer ve svém projevu předseda polské Poslanecké sněmovny Szymon Hołownia.

Politik koaličního hnutí Polsko 2050 v projevu narážel na nedávný útěk - nyní již bývalého a hledaného - soudce správního soudu Tomasze Szmydta do Běloruska a zejména na atentát na slovenského premiéra Roberta Fica.

„Kéž by na nás smutná lekce, kterou nám dnes dávají bratři Slováci, dolehla se vší silou,“ řekl maršálek Hołownia. Apeloval na odpovědnost každého jednotlivce: „Z polarizace se rodí radikalismus. Z radikalismu se rodí chaos. Chaos nás oslabuje tváří v tvář vnějším nepřátelům.“ A varoval před „dělením Polska na ruské agenty a pruské agenty“.

Tím reagoval na vyhrocenou kampaň před volbami do Evropského parlamentu, v níž se největší strany vzájemně osočují ze sloužení ruským a německým zájmům.

Doporučované