Hlavní obsah

„Drogy zabalené v cukru.“ V Polsku zakázali dětem energetické nápoje

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Polským Sejmem v týdnu prošel zákaz prodeje energetických nápojů s kofeinem a taurinem dětem a náctiletým do 18 let.

Článek

Pije je každý třetí polský teenager. Energetické nápoje v plechovkách s obsahem kofeinu a taurinu jsou k sehnání v obchodech a často i prodejních automatech. S tím teď má být konec.

„Drogy zabalené v cukru“, jak energetické nápoje nazval polský ministr sportu Kamil Bortniczuk, se nově budou moci prodávat lidem až od 18 let věku.

Úplně zmizet mají ze školních prodejen a automatů. Nový předpis definuje „energeťáky“ jako nápoje, jejichž složení „obsahuje kofein v poměru přesahujícím 150 mg/l nebo taurin, s výjimkou látek, které se v nich přirozeně vyskytují“.

V odůvodnění novely zákona o ochraně veřejného zdraví se uvádí, že u mladých lidí konzumujících energetické nápoje častěji dochází ke kardiovaskulárním komplikacím a poruchám oběhového systému. Zmiňuje také vznik závislosti nebo riziko cukrovky a obezity.

Úpravu ve čtvrtek schválili polští poslanci a ještě o ní bude rozhodovat Senát a prezident Andrzej Duda.

Původní návrh počítal i s regulací reklamy na energetické nápoje. Mezi šestou ráno a osmou večer se propagace těchto produktů neměla objevovat v rádiích, divadlech nebo kinech. Předpis ale nakonec z novely vypadl.

„Velmi škodlivý vliv“

Debata o energetických nápojích začala v Polsku už v roce 2011, kdy tehdejší hlavní hygienik vyzval k umístění zdravotního varování na plechovky, včetně doporučeného věku pro konzumaci.

„Vědci varují, že energetické nápoje ohrožují nejen zdraví, ale dokonce i život. K infarktu vám stačí jedna plechovka. To platí jak pro starší, tak pro docela mladé lidi. (…) Složky obsažené v energetických nápojích mohou mít velmi škodlivý vliv na zdraví dětí,“ apeloval loni na podzim na regulaci polský dětský ombudsman Mikołaj Pawlak.

Energetické nápoje patří v Polsku mezi nejčastěji nakupované produkty v malých prodejnách s plochou do 300 metrů čtverečních, uvádí Centrum Monitorowania Rynku.

Přísná regulace prodeje energetických nápojů platí například v severní Evropě. V Dánsku, Norsku a na Islandu je lze zakoupit pouze v lékárnách. V Litvě se „energeťáky“ dají koupit od 18 let.

Reklama

Související témata:

Doporučované