Hlavní obsah

FAZ: Česko je ochotné vzdát se svých tanků Leopard ve prospěch Ukrajiny

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Snímek ze slavnostního převzetí prvního tanku Leopard 2A4 k užívání Armádou ČR z prosince loňského roku.

Reklama

aktualizováno •

Krok Prahy a také Bratislavy zvyšuje tlak na Berlín, aby souhlasil s předáním německých obrněnců Kyjevu, píše Frankfurter Allgemeine Zeitung. Na pátečním spojeneckém jednání ale toto rozhodnutí navzdory očekáváním nepadlo.

Článek

Česko a Slovensko jsou zřejmě ochotny vzdát se ve prospěch Ukrajiny tanků Leopard 2, které mají podle dřívější dohody obdržet z Německa. S odvoláním na své zdroje z diplomatických kruhů to v pátek uvedl německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Mluvčí českého Ministerstva obrany Jiří Táborský v pátek ČTK sdělil, že s Českou republikou nikdo z německé strany o možném vzdání se tanků Leopard oficiálně ani neoficiálně nejednal.

Německo loni darovalo Česku a Slovensku tanky Leopard 2A4 náhradou za to, že tyto země předaly Kyjevu desítky kusů zbrojní techniky ze sovětské éry.

O variantě, podle které by Německo ještě letos mohlo dodat na Ukrajinu více tanků Leopard v případě, že by Česko a Slovensko odsouhlasily pozdější příjezd slíbených tanků z Německa, informoval deník již v úterý.

Česká ministryně obrany Jana Černochová ve čtvrtek uvedla, že o zpoždění dodávky leopardů do ČR ve prospěch Ukrajiny se nejednalo.

Obě země by podle informací FAZ mohly na páteční schůzce takzvané kontaktní skupiny pro Ukrajinu na americké letecké základně Ramstein v Německu nabídnout, že prozatím upustí od dalších dodávek a tanky předají Ukrajině.

Den D pro Ukrajinu

Země NATO zahájily jednání, které rozhodne o dalším průběhu války na Ukrajině. Očekává se, že schůzka na základně Ramstein ukáže, jestli Západ skutečně usoudil, že nastal čas poslat Ukrajině i to, co bylo dřív nemyslitelné.

První z těchto tanků byly dodány Praze a Bratislavě loni v prosinci a již byl také zahájen výcvik posádek. Celkem by se podle FAZ mělo jednat o 30 původně vyřazených obrněných vozidel, která od německé a švýcarské armády odkoupil vojenský průmysl v Německu.

Česká a slovenská nabídka podle listu zvyšuje tlak na německou vládu, aby s dodávkami leopardů souhlasila. Vláda kancléře Olafa Scholze dosud souhlas podmiňovala tím, že Kyjevu předají své těžké tanky také Spojené státy. Existenci takové podmínky v pátek ale mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit popřel.

Polsko již dříve několikrát oznámilo, že dodá Ukrajině několik svých tanků Leopard 2, Finsko a další země projevily k tomuto kroku ochotu v případě, že jej Německo odsouhlasí.

Podle FAZ je možné, že Praha a Bratislava získaly ještě před svou nabídkou předání tanků Leopard Ukrajině příslib od USA, že dostanou náhradou starší americké tanky Abrams.

Reklama

Doporučované