Hlavní obsah

FBI vyslýchala evropského lídra německé AfD kvůli kontaktům na Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Maximilian Krah/Facebook

Maximilian Krah odmítá, že by přijímal platby od svého přítele napojeného na ruský režim.

Reklama

Lídr kandidátky AfD ve volbách do Evropského parlamentu Maximilian Krah údajně udržoval kontakty s někdejším ukrajinským poslancem, který figuruje na americkém sankčním seznamu.

Článek

Agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) loni v prosinci vyslýchali politika německé strany Alternativa pro Německo (AfD) Maximiliana Kraha kvůli jeho kontaktům na Rusko. Informovaly o tom v úterý televize ZDF a magazín Der Spiegel.

Stalo se to, když chtěl Krah odletět ze Spojených států. Výslech se týkal jeho kontaktů v Rusku a jeho chatové konverzace s někdejším ukrajinským poslancem Olehem Vološynem, kterého Ukrajina obvinila z vlastizrady. Tento politik figuruje na americkém sankčním seznamu kvůli snahám o destabilizaci Ukrajiny.

Krah, který vede kandidátku AfD do evropských voleb, informace o výslechu potvrdil. „Na hranici se mě ptali, jestli znám pana Vološyna, já jsem řekl, že ano,“ uvedl politik AfD. Šlo podle něho o konverzaci na chatu z roku 2020, kdy v jedné ze zpráv Vološyn anglicky napsal, že „jsme vyřešili problém s našimi kompenzacemi za vaše technické výdaje, od května budou opět takové jako před únorem“.

Krah ovšem podle ZDF odmítá, že by nějaké takové platby přijímal. „Nikdy jsem od pana Vološyna nepřijal ani cent,“ řekl a tvrdí, že neví, co Vološyn ve své zprávě o kompenzacích měl na mysli.

ZDF uvádí, že Krah a Vološyn jsou dlouholetí přátelé. Krah například jel v roce 2021 na oslavu Vološynových narozenin do Kyjeva, v září 2019 se setkali na plese v Petrohradu.

Vološyn, který má podle ukrajinských médií ruské občanství, byl od roku 2019 poslancem za ukrajinskou proruskou stranu Opoziční platforma - Za život. Šéfem strany býval Viktor Medvedčuk, podnikatel a dlouhodobý přítel ruského prezidenta Vladimira Putina.

Medvedčuk údajně stál za internetovým portálem Voice of Europe šířícím protiukrajinskou propagandu. Česko Medvedčuka a tento zpravodajský portál minulý měsíc zařadilo na svůj sankční seznam. Kromě Kraha rozhovory Voice of Europe poskytovala i dvojka na kandidátce AfD do eurovoleb, poslanec německého Spolkového sněmu českého původu Petr Bystroň.

Reklama

Doporučované