Hlavní obsah

Střílet na Fica se rozhodl po informacích z rozhlasu. Zabít ho prý nechtěl

Foto: Profimedia.cz

Na snímku člen Pohotovostního policejního útvaru po převozu obviněného Juraje C. ke Specializovanému trestnímu soudu v Pezinku, foceno 18. května 2024.

Slovenská média získala usnesení o vazbě atentátníka z Handlové. Muž při výpovědi potvrdil, že nesouhlasí s kroky současné vlády. Roberta Fica prý zastřelit nechtěl a svého činu lituje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Byl tam dopředu s promyšleným úmyslem usmrtit poškozeného,“ píše se v usnesení soudu o vazbě slovenského atentátníka. O obsahu usnesení soudce Romana Púchovského informoval ve čtvrtek deník SME, server Aktuality.sk a další slovenská média, která mají anonymizovaný dokument k dispozici. Celý obsah zveřejnila televize TA3.

Do Handlové, kde se konalo výjezdní zasedání slovenské vlády, dorazil střelec Juraj C. minulou středu ve 12:20. Na premiéra Roberta Fica pak opakovaně vystřelil ze své legálně držené samonabíjecí pistole české výroby ČZ 75b s náboji ráže 9 mm Luger.

Usnesení obsahuje popis průběhu činu, parafrázi výpovědi útočníka na policii i argumentaci prokurátorky. Před soudem Juraj C. vypovídat odmítl, vyjádřil pouze lítost nad svým činem.

Je obviněn z úkladné vraždy ve stadiu pokusu.

Pro útok se Juraj C. rozhodl už minulé pondělí, tedy dva dny před útokem, kdy se z rádia dozvěděl o výjezdním zasedání vlády v Handlové.

Na místo dorazil autem a na premiéra si počkal na náměstí asi hodinu. Když pak Fico přišel ke skupině lidí, vytáhl pistoli z ledvinky u pasu. Zamířil na premiéra a minimálně čtyřikrát na něj vystřelil do oblasti trupu a dutiny břišní.

O zdravotním stavu postřeleného premiéra

Robert Fico je po atentátu při vědomí a komunikuje. Lékaři podle úřadu vlády pracují na dalším zlepšení jeho zdravotního stavu.

Atentátník tím Robertu Ficovi způsobil „dosud blíže nespecifikovaná vážná střelná poranění“ s dosud nezjištěnými následky a nezjištěnou dobou léčení.

Premiér je od středy kvůli vážným zraněním hospitalizován v banskobystrické nemocnici, kde podstoupil dvě několikahodinové operace.

Při výpovědi na policii bezprostředně po činu střelec opakovaně uvedl, že Fica nechtěl zabít, ale „jen“ zranit tak, aby skončil ve funkci. Mířil podle svých slov tak, aby nezasáhl ochranku.

„Uvědomuje si, že jednal naprosto nepřípustně, neměl ublížit poškozenému. Měl mu raději předat knihu, kterou měl pro něj přichystanou,“ cituje deník SME z dokumentu. Má jít o jeho knihu Poselství oběti, do které v den atentátu vepsal Juraj C. věnování.

Jednasedmdesátiletého muže z Levic zadržela policie ihned po činu. O vazbě pak rozhodl soudce specializovaného trestního soudu v sobotu.

Z usnesení vyplývá, že útočník odmítl, že by měl komplice. „Dodal, že nikdo jiný nevěděl o tom, co plánuje,“ popsal soudce.

Aktuálně ze slovenské politiky

Před pár lety se na náměstích volalo po jeho odstoupení. Teď, v bezprecedentní krizi, zatím působí jako politik, který se v rámci možností snaží situaci uklidnit.

Slovenští ministři vnitra a obrany Matúš Šutaj Eštok a Robert Kaliňák v neděli uvedli, že jednou z vyšetřovacích verzí je i atentátníkova spolupráce s dalšími osobami.

Napovídat tomu má smazaná facebooková komunikace. Politici a také náměstek pověřený vedením tajné služby SIS tvrdí, že ke smazání došlo v době mezi atentátem a krokem společnosti Meta, jež v noci po útoku stáhla pachatelův facebookový profil.

Dozorující prokurátorka generální prokuratury v návrhu na vazbu pro Juraje C. uvedla, že obviněný jednal z pomsty z důvodu neztotožnění se s vládní politikou. Na Fica měl Juraj C. v minulosti reagovat negativně a nenávistně.

Útočník před soudem, který rozhodoval o jeho vazbě, uvedl, že nesouhlasí s politikou Ficovy vlády, je proti zrušení speciální prokuratury a pronásledování kulturních a mediálních pracovníků a je pro vojenskou pomoc Ukrajině. Vadila mu také Ficova rétorika vůči Evropské unii a jeho přístup k Maďarsku a Rusku.

Doporučované