Hlavní obsah

Národní semafor baví Slovensko. Šéf vládní strany se zaplétá do nehody

Foto: Profimedia.cz

Na místě nehody už stojí nový semafor. Lidé na něj umisťují satirické koláže a vzkazy.

Reklama

aktualizováno •

Předseda koaliční Slovenské národní strany Andrej Danko má potíže s vysvětlováním nehody, při které naboural do semaforu. Stal se terčem vtipů, ale i odůvodněných otázek, zda neřídil pod vlivem alkoholu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Národní vlajkový stožár před parlamentem vyšší než ten v Budapešti, nápad na „národní menu“ v restauracích a teď neplánovaně i „národní semafor“.

To jsou zřejmě nejslavnější počiny Andreje Danka, kterými se zapsal do slovenské politické historie.

Předseda Slovenské národní strany (SNS) na sebe koncem minulého týdne znovu upozornil autonehodou, při které v bratislavské městské části Dúbravka naboural semafor u přechodu pro chodce.

Politik tvrdí, že při odbočování dostal smyk. Semafor povalil a zničil a od nehody ujel. Policii k němu ještě týž večer dovedla olejová stopa, kterou za sebou auto nechávalo celou cestu až ke garáži. Na místě také zůstala registrační značka auta.

Incident se už stal součástí slovenské popkultury. Reagují na něj nesčetné satirické koláže, meme vtipy a lidé dokonce nosí k místu havárie květiny a vzkazy.

Objevil se tam i květinový věnec s textem „Bozkávám vás všade“, odkazující na dřívější Dankův telefonický rozhovor s Alenou Zsuszovou, volavkou mafiána Mariana Kočnera, která si ve vězení odpykává 25 let za podíl na několika vraždách, včetně vražd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové.

Deník Sme natočil rekonstrukci politikovy čtvrteční trasy, v online mapách se objevil „Dankov národný semafór“.

Kolem čtvrteční nehody stále panuje řada otázek, které podporuje i to, že se sám Danko zamotal do protichůdných vyjádření.

Hlavní otázkou teď je, zda řídil pod vlivem alkoholu. „Foukal jsem s výsledkem nula,“ řekl Danko v nedělní politické debatě na RTVS. V té předseda SNS nejdřív vystupoval velmi emotivně, omlouval se, a pak slovně napadal opozici a stavěl se do role oběti mediálního lynče.

„Zranil jsem se, velmi“

Kdy, s jakým výsledkem a jestli vůbec se Danko dechové zkoušce na alkohol podrobil, není jasné. Policie věc zatím nekomentovala.

Bratislavská policie až v pondělí odpoledne uvedla, že s Dankem se policistům podařilo spojit až v pátek ve 14:30, kdy podstoupil i dechový test na alkohol s negativním výsledkem.

Politik tak „foukal“ až zhruba 15 hodin po autonehodě, ke které došlo ve čtvrtek před 23:30. Pokud byl Danko v době nehody opilý, test s tak velkým časovým odstupem to už prokázat nemohl, upozorňuje Denník N.

O opilosti a vulgárním chování vůči policistům hovořili bez potvrzujících důkazů politici opozičního hnutí Slovensko (dříve OLaNO). Danko nařčení popřel.

Není také jasné, proč z místa nehody odjel a zda byl zraněný. „Ne, ne, nic,“ odpovídal Danko ještě v pátek na dotaz televize Joj, jestli se mu po zdravotní stránce něco nestalo. „Ne, absolutně. I autem jsem odjel v pohodě,“ dodal s tím, že si myslel, že při škodě do 3990 eur stačí věc nahlásit pojišťovně.

Foto: Facebook Roberta Fica

Zleva Peter Pellegrini, Robert Fico a Andrej Danko po podpisu memoranda o vzniku nové vlády, 11. října 2023.

O necelé dva dny později, ve zmíněné debatě na RTVS, už mluvil jinak. „Zranil jsem se, velmi, a potřeboval jsem se ošetřit,“ pravil. Druh zranění ale specifikovat odmítl.

Za nehodou podle něj stojí to, že zkoušel nové auto.

Za odjetí z místa nehody hrozí Dankovi peněžitý trest od 300 do 1300 eur. A také zákaz řízení až na pět let.

Nehoda rovněž potvrdila pokračující rozepře v koalici Směru, Hlasu a SNS, které zintenzivnily s blížícími se prezidentskými volbami. Předseda SNS se totiž veřejně opírá do lídra Hlasu Petra Pellegriniho.

Třenice se projevily i v reakci koaličních partnerů na nehodu. Zatímco premiér a předseda Směru Robert Fico označil incident za „normální lidský příběh“, Pellegrini mluvil o vyvození politické odpovědnosti v případě, že by se potvrdilo, že se Danko nezachoval tak, jak měl.

„Děkuji panu premiérovi Robertu Ficovi za podporu. Věděl jsem, že mě Pellegrini hodí přes palubu,“ reagoval pak Danko, čímž potvrdil, že jeho vztahy s Pellegrinim jsou dlouhodobě špatné.

Danko vs. Pellegirni

Danko otevřeně a opakovaně Pellegrinimu vzkázal, že jeho SNS chce ve vládě silnější posty, jinak by si měl lídr Hlasu a pravděpodobný prezidentský kandidát Pellegrini připravit odpovědi ohledně svého soukromého života.

Prezidentská kandidatura?

Zda nehoda přímo ovlivní Dankovu politickou kariéru, není jasné. On sám nedávno mluvil o tom, že bude v červnu kandidovat do Evropského parlamentu. V posledních týdnech pak zmiňuje i kandidaturu na prezidenta, pro kterou už prý sesbíral přes 10 tisíc podpisů.

Novou hlavu státu budou Slováci volit koncem března. Prezidentka Zuzana Čaputová funkci obhajovat nebude.

Sám Danko měl po zářijových parlamentních volbách složitou politickou pozici. Ačkoli vznikl poslanecký klub pod značkou SNS, politici SNS v něm byli v menšině.

Do vlády politik, kterému v rámci nacionalistický kruhů vyrostla konkurence v postavě vicepremiéra a ministra životního prostředí Tomáše Taraby, nevstoupil a zakotvil ve funkci místopředsedy parlamentu.

V Národní radě zastával v minulosti ještě vyšší post – v letech 2016 až 2020, kdy SNS vládla se Směrem, byl jejím předsedou, čili druhým nejvyšším ústavním činitelem.

Ve funkci si tehdy užil víc posměchu než uznání. Proslavil se celou řadou faux pas, přeřeků a zvláštních větných konstrukcí, což vedlo k mnoha internetovým vtípkům. Na svém kontě má také plagiátorství diplomové práce.

Danko je také všeobecně známý pod přezdívkou Kapitán. Vznikla v roce 2016, když dostal od ministra za svou mateřskou SNS hodnost kapitána, údajně pro svůj zájem o armádu. Když poté hodnost obhajoval před novináři, kapitánské výložky líbal.

Lídr SNS proslul i jako velký rusofil, jenž během působení v čele parlamentu hned několikrát navštívil Moskvu.

Reklama

Doporučované