Hlavní obsah

Němci začali radikálně šetřit, ukázal průzkum

Foto: lunopark, Shutterstock.com

Rostoucí ceny snižují kupní sílu německých domácností.

Reklama

Podle údajů společnosti GfK šetří obyvatelé Německa nejvíce od globální finanční krize. Výhled ukazuje, že spotřebitelská nálada ve spolkové republice se ještě zhorší.

Článek

Němci si začali utahovat opasky. Podle výsledků průzkumu německé pobočky společnosti GfK se ukazatel sklonu k úsporám v srpnu skokově zvýšil o 17,6 bodu a dosáhl 3,5 bodu. To je nejvyšší hodnota za více než jedenáct let.

„Strach z výrazně vyšších nákladů na energii v nadcházejících měsících nutí mnoho domácností k preventivním opatřením a odkládání peněz na budoucí účty za energie,“ uvedl expert na spotřebitelské chování GfK Rolf Bürkl.

Šetrnost Němců se projevuje na hodnotách dalších ekonomických ukazatelů. Hodnota toho hlavního – indikátoru celkové spotřebitelské nálady – v srpnu klesla na 30,9 bodu z červencových 27,7 bodu. V září by se měla podle prognózy GfK dál snížit na 36,5 bodu (viz obrázek s grafem níže).

Úspornější chování Němců se přímo odráží také na jejich nižší ochotě k nakupování. Ukazatel sklonu ke spotřebě se v srpnu snížil sedmý měsíc v řadě na –15,7 bodu, což je nejnižší hodnota od finanční krize v říjnu 2008, kdy bylo naměřeno –20,1 bodu.

Situace se navíc může dál zhoršovat. Pokud v nadcházející topné sezóně nebude dostatek paliv, zejména zemního plynu, ceny a účty za vytápění ještě porostou.

Foto: Repro: GfK Deutschland, Seznam Zprávy

Vývoj indikátoru spotřebitelské důvěry v Německu podle metodiky společnosti GfK.

„Hlavně kvůli nedostatečným zásobám zemního plynu jsou namístě obavy, že ceny energií budou v následujících měsících dále růst. Rostoucí ceny ukusují kupní sílu domácností a zajistí, že se příjmový pesimismus výrazně nesníží,“ uvedla GfK v tiskové zprávě.

Společnost v této souvislosti upozornila, že Němci si od září připlatí za dopravu. S posledním srpnovým dnem skončí možnost cestovat veřejnou dopravou s měsíční jízdenkou za pouhých devět eur a projeví se také návrat daňové sazby na pohonné hmoty na původní úroveň poté, co byla tři měsíce na povoleném minimu.

Reklama

Doporučované